Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 23:45

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

moja pierwsza motorynka :)

Kupiłeś nowy motocykl, przerobiłeś moto ? tu możesz się tym pochwalić :)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 20
Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
Rok produkcji: 2005

Post » 16 kwietnia 2012, 13:38

godlefas pisze:Dla mnie to ogólnie gadanie ,,kup na start coś małego a potem litra''

jak by to na 600rr zajebać się nie dało rady.

wielu moich znajomych na start zakupiło sobie np.
Hayabuse
ZX10r 07r
R1 2004
R1 2000
itd...
oczywiście każdy z przeszłością związaną z jakąś WSK, Jawą czy tak jakimś ,,zabytkiem''

i każdy z nich ma już po 2, 3 sezony i dzięki Bogu nikomu nic się nie stało... sam na start kupiłem sobie RN19 nalatałem już w tym ,,sezonie'' 4tys. km uczyłem się na nim latać na kole i dzięki Bogu szczęśliwie... mając wcześniej motorynke, WSK, JAWE i czasem w/w znajomych litrami.... więc jestem zdania że jak ktoś jeździ bez wyobraźni to nawet i na 600 by się zabił. a większość wypadków i tak jest z wymuszenia kierowców puszek więc co za różnica jeśli kierowca motocykla jechał 600 czy 1000? jak ktoś z puszki wymusi to nie ma reguły na pojemność bo w tych czasach 600 też można ładnie lecieć... pozdrawiam!

ps.
gratuluje zakupu ! :D

to że przelatałeś bezpiecznie 4 tyś km to nie znaczy że już ogarniasz litra spokojnie problem zacznie się wtedy jak oswoisz się z mocą i zaczniesz ostro zapier... litr mniej wybacza poczekaj do konca sezonu jak juz bedziesz czul się kozak ze ogarniasz maszyne dopiero wtedy zaczynają się gleby bo wydaje się już ogarniasz a tak na prawdę to się gówno potrafi.

uważam że i 600tka 100konna to jest dużo za dużo na pierwsze moto niestety sam zaczynałem od 600 i też wyglebiłem dopiero po 10 tyś km bo wydawało mi się że już umiałem troche jezdzić heheh

ale mega offtop się zrobił :)

a jeszcze niestety podam przykład z drugiego forum cbr gdzie chłopak kupił gixa 1000k3 na pierwsze moto i chcial go sprzedać bo go przerastał niestety chłopaka już nie ma znami leży pod ziemią bo jednak go przerósł gix.

http://www.honda-cbr.pl/forum/gixxer-mia-t6228-20.html

oczywiscie bron boże nie życzę Ci jak autorowi tego tematu żadnej najmniejszej gleby i żebyście do późnej starości jeździli bez najmniejszego paciaka ale osobiście uważam że 600 to jest za dużo a litr jeszcze mniej wybacza i są jeszcze większe predkosci przed zakrętami itp itd
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2012, 18:06 przez maciekx, łącznie zmieniany 1 raz

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl:

Post » 16 kwietnia 2012, 15:07

gratki za hondziawe;) a za pomysł takiego zakupu...jeździj ostrożnie i jak koledzy piszą myśl, naprawdę ogarną litra to sztuka. Znam kolesi co litrem latają po 2-3 sezony nakręcili trochę kilometrów a w zakręcie boją się złożyć bo boją się mocy i motocykla, z doświadczenia wiem że mniejszy motocykl 600-tka jest dużo lepszy i jak ktoś pier... że litr to super sprzęt na początek to niech weźmie młotek i odrazu w głowe się puknie w 100% zgadzam się z rokcs33 ! Fajny jest tor w radomiu do ogarnięcia sprzętu wolny i techniczny co przydaje się na naszych ulicach. Szerokości;)

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: był zawsze moim marzeniem
Rok produkcji: 2018

Re: moja pierwsza motorynka :)

Post » 16 kwietnia 2012, 15:29

krakus1974 pisze:Praktycznie zaczynam jazdę na moto.Na początek 1000 RR.Jak zrobię ładniejsze fotki to wstawię.Na razie mam takie.Pozdrawiam i czekam na oceny.Druga strona do roboty.2005 rok.

Siema. Jesteśmy w tym samym wieku i mamy te same moto :) Mam takie samo malowanie. :)

Uważaj na siebie, bo motocykl do bezpiecznych nie należy. ;)

Pozdro

Awatar użytkownika

Motocykl: cbr954, Husky Te 610 SM ;)
Rok produkcji: 2002

Post » 16 kwietnia 2012, 19:02

A ja i tak z każdym sezonem zaczynam prawie od zera...od nowa uczę się tego co już umiałem itd...to chyba przez tę "burą sukę zimę";) niby jak z jazdą na rowerze ale jednak...nawyki wychodzą a czasem przyzwyczajenia z innych "sprzętów" więc może coś w tym jest że lepiej wziąć wymagające moto od razu, niż nauczyć się baboli i przenieść je na lytra??
warto przeczytać przez zimę kilka książek i wtedy rozum wraca by na drodze nie odkręcać na głupka.. albo obejrzeć program w którym nasz "Szkopek" na torze łamie nogę, ląduje w szpitalu i to w zakręcie który mu nie sprawiał problemu, maszyna szkoda gadać, mało udało się z nie wykorzystać...Pomyśleć co by się działo na drodze??
A co do tego doświadczenia to zobaczcie ile ginie "doświadczonych" motocyklistów z długoletnim stażem i masą km...Świetnym przykładem jest ubiegły sezon gdzie straciliśmy Daniela :(
Uważajmy bo na WSZYSTKIM i wszędzie czai się kostucha. Nie dajmy się zaskoczyć!!!

[ Dodano: Pon Kwi 16, 2012 7:06 pm ]
ufff rozpisałem się i prawie bym zapomniał;)
moto ładnie się prezentuje, sprawdź czy na 100% sprawne i pewne...
Miłego latania i ogarniania moto. LwG

Awatar użytkownika

Pochwały: 5
Motocykl: 1000rr
Rok produkcji: 0

Post » 16 kwietnia 2012, 19:32

Czy to moto z Rybnika jeśli można wiedzieć? Podobna stała ze 2 miesiące temu na alle

Awatar użytkownika

Pochwały: 11
Motocykl: SC-57
Rok produkcji: 2004

Post » 16 kwietnia 2012, 20:51

godlefas pisze:Dla mnie to ogólnie gadanie ,,kup na start coś małego a potem litra''

Hayabuse
ZX10r 07r
R1 2004
R1 2000
itd...
oczywiście każdy z przeszłością związaną z jakąś WSK, Jawą czy tak jakimś ,,zabytkiem''

i każdy z nich ma już po 2, 3 sezony i dzięki Bogu nikomu nic się nie stało... sam na start kupiłem sobie RN19 nalatałem już w tym ,,sezonie'' 4tys. km uczyłem się na nim latać na kole i dzięki Bogu szczęśliwie... mając wcześniej motorynke, WSK, JAWE i czasem w/w znajomych litrami.... więc jestem zdania że jak ktoś jeździ bez wyobraźni to nawet i na 600 by się zabił. a większość wypadków i tak jest z wymuszenia kierowców puszek więc co za różnica jeśli kierowca motocykla jechał 600 czy 1000? jak ktoś z puszki wymusi to nie ma reguły na pojemność bo w tych czasach 600 też można ładnie lecieć... pozdrawiam!

ps.

No 4 tyś km to mega kozak jesteś... Na dodatek w tym sezonie, to nie wiem ale chyba nie mieszkasz w Polsce. Kiedyś czytałem ciekawy artykuł, gdzie było napisane, ze najwiecej szlifów jest po zrobieniu pierwszych 9-12tyś km, bo wtedy rider czuje sie juz pewnie, lecz niestety rzeczywistość i umiejetnosci inaczej sie przekładają. Zycze wszystkim rozwagi i bezpiecznej jazdy. Ale smiac mi sie chcce, jak ktos pisze ze po 4tkm umie jezdzic dobrze na litrze. Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze jezdzic z punktu a do b, to kazdy umie, ale opanować maszynie to niekoniecznie. Osobiscie mam paru kolegów, ktorzy kupowali mocne moto, a po bokach opon po 2cm niepozamykane ;) Lewa w górze, nikogo nie chciałem urazić, tylko wyraziłem swoją refleksje. Nabywcy gratuluje ładnej 1000RR

Pochwały: 1
Motocykl: Yamaha RN19

Post » 17 kwietnia 2012, 08:50

stashekcn pisze:

Hayabuse
ZX10r 07r
R1 2004
R1 2000
itd...

ps.

No 4 tyś km to mega kozak jesteś... Na dodatek w tym sezonie, to nie wiem ale chyba nie mieszkasz w Polsce. Kiedyś czytałem ciekawy artykuł, gdzie było napisane, ze najwiecej szlifów jest po zrobieniu pierwszych 9-12tyś km, bo wtedy rider czuje sie juz pewnie, lecz niestety rzeczywistość i umiejetnosci inaczej sie przekładają. Zycze wszystkim rozwagi i bezpiecznej jazdy. Ale smiac mi sie chcce, jak ktos pisze ze po 4tkm umie jezdzic dobrze na litrze. Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze jezdzic z punktu a do b, to kazdy umie, ale opanować maszynie to niekoniecznie. Osobiscie mam paru kolegów, ktorzy kupowali mocne moto, a po bokach opon po 2cm niepozamykane ;) Lewa w górze, nikogo nie chciałem urazić, tylko wyraziłem swoją refleksje. Nabywcy gratuluje ładnej 1000RR

Widze że czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci wiele kłopotów ponieważ nigdzie nie napisałem że umiem dobrze jeździć :)
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich:)

Awatar użytkownika

Pochwały: 11
Motocykl: SC-57
Rok produkcji: 2004

Post » 17 kwietnia 2012, 09:13

godlefas pisze:
stashekcn pisze:

Hayabuse
ZX10r 07r
R1 2004
R1 2000
itd...

ps.

Widze że czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci wiele kłopotów ponieważ nigdzie nie napisałem że umiem dobrze jeździć :)

Piszesz że uczyłeś sie jeździć na kole, wiec chyba nie strugasz takiego nowicjusza. Chyba że na kole jezdzi sie nie czujac motocykla i nie ogarnia sie jazdy, uszczypliwy kolego ;)

Motocykl: Yamaha RN19

Post » 17 kwietnia 2012, 11:38

nie piszę że jestem jakimś tam Valentino Rossi ale uważam ze jak na początki ładnie mi wychodzi latanie na kole :) a co do moto jeszcze dużo nauki przede mną teraz uczę się zmiany biegów w powietrzu ale jeszcze trochę nauki przede mną jest :) nic na siłę i nie od razu :) pozdrawiam :)
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich:)

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR 929 RR
Rok produkcji: 2000

Post » 17 kwietnia 2012, 12:43

godlefas pisze:nie piszę że jestem jakimś tam Valentino Rossi ale uważam ze jak na początki ładnie mi wychodzi latanie na kole :) a co do moto jeszcze dużo nauki przede mną teraz uczę się zmiany biegów w powietrzu ale jeszcze trochę nauki przede mną jest :) nic na siłę i nie od razu :) pozdrawiam :)

Mylisz 2 pojęcia. Latanie na kole ,a PRAWIDŁOWA jazda motocyklem to są 2 zupełnie inne sprawy. Można umieć latać na kole co nie oznacza ,że prawidłowo umiesz wchodzić w zakręt czy redukować biegi czy o sukcesywnym hamowaniu nie wspomnę.

Awatar użytkownika

Motocykl: cbr954, Husky Te 610 SM ;)
Rok produkcji: 2002

Post » 17 kwietnia 2012, 17:05

A z tym zamykaniem opon na publicznej drodze to trochę nie bardzo...ja zawsze zostawiam margines bezpieczeństwa. Droga to nie tor, a że nie na każdym komplecie lata się po zamkniętym obiekcie, bo są jeszcze zwykłe wyjazdy do pracy i zloty :diabel2:

Awatar użytkownika

Motocykl:

Post » 30 kwietnia 2012, 06:57

heko55 pisze:Czy to moto z Rybnika jeśli można wiedzieć? Podobna stała ze 2 miesiące temu na alle

tak.z Rybnika:)

PoprzedniaNastępna

Wróć do Mój Fireblade, nasze motocykle, nowe nabytki