Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 04:21

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Zdarzyło się na drodze ...wykroczenie!! Co robić???

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: sc33
Rok produkcji: 0

Post » 18 września 2013, 09:54

...czyli co mam przyjąć mandat, żeby zaoszczędzić na kosztach sądowych??? Dzisiaj idę do dzielnicowego bo zostawił wiadomość, że chce się ze mną widzieć...

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR 954
Rok produkcji: 2002

Post » 18 września 2013, 09:57

Scenariusz jest raczej taki, że w sądzie zapłacisz to co na mandacie plus 160 zł kosztów sądowych.

Ile Tobie powiedzieli?
CBR F3 -> CBR F4i -> CBR 954rr

Motocykl: był zx10r, jest sc57
Rok produkcji: 2004

Post » 18 września 2013, 11:00

Mialem podobną sytuację. Jechałem przez obwodnicę Wroclawia ok 200km/h. Przy najbliższym skrzyżowaniu zajechali mi drogę. Od razu panowie się napinali, że uciekalem itp. Wytłumaczyłem, że ich nie widziałem, po czym oni biorą bloczek z mandatami i zaczynają pisać. Grzecznie poprosiłem o film z mojej jazdy, bo były fajne dwa zakręty prawie na kolanie i wtedy zaczęły sie problemy...ale dla nich. Bo okazało się, że nic nie zostało nagrane. No i mnie puścili bez karania, bo nie było żadnego dowodu na moje wykroczenia.

Post » 18 września 2013, 12:46

...krzyknęli po 250 za wyprzedzanie na podwójnej i wyprzedzanie na pasie dla jazdy na wprost, czyli razem 500pln nie pamiętam ile punktów...bo wkur..li mnie tym że rekwirują mi kartę pamięci

Motocykl:

Post » 18 września 2013, 13:14

ludzie paranjoje piszecie. Policjant jako funckjionariusz publiczny ma nad wami przewage. Twoje slowo vs slowo policjanta ? = dostaniesz mandat (w saidze moze byc duzo wyzszy) i obciaza cie kosztami. Panowie zastanowcie sie przejezdzacsz na czerwonym nie maja cie nagranego to znaczy ze walisz scieme ze nie przejechales i oszukales wymiar sprawiedliwosci. Bylby chaos polcijant musialby kazde wykroczenie zarejestrowac a zaden przepis go do tego nie obliguje. Znajdz oparu swiadkow to moze ci sie uda a oni naraza sie na odpowiedzialnosc karna. p0ZdRo

Pochwały: 8
Motocykl: CBX 1000

Post » 18 września 2013, 13:20

jasne, że w sądzie nie macie szans, chyba, że Twoje nagranie pokazałoby co innego, ale raczej tak nie jest...
poza tym jak można tak jechać widząc radiowóz? przecież wiadomo, że będą musieli zareagować

Pochwały: 5
Motocykl: CBR SC28

Post » 18 września 2013, 13:22

Chłopaki mają racje .... z wymiarem sprawiedliwości raczej nie wygrasz. Były dwa wykroczenia, wiec możesz próbować przyznać się do jednego, aby za łagodzić sprawę a w drugim iść w zaparte że nie było i tej wersji sie trzymać. I tak też tłumaczyć że chciałeś przyjąć mandat za jedno wykroczenie a nie dwa. Stąd te nieporozumienie i sprawa w sądzie. To powinno przynieść efekt ale to że unikniesz kary nie liczyłbym, możesz jedynie ją zmniejszyć.
Jak kolo wzywa Cie na komendę to idz dogadaj się na niższy mandat i po sprawie. Jak zaczniesz fikać to trzeba będzie płacić.
W sumie to pech że zatrzymaliście się na stacji :P

Post » 18 września 2013, 14:38

...znalazłem coś takiego... "Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony" to jeśli chodzi o wyprzedzanie lewoskrętem ale zanim zacznie się linia ciągła wydzielonego pasa lewoskrętu. Natomiast znak poziomy P-4: linia podwójna ciągła-Znak ten rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią. Nie przejechałem/najechałem na linie (co widać na filmie z GoPro) Znak P4 nie zabrania wyprzedzania

Post » 18 września 2013, 16:23

eee no tak będziemy dyskutować .... Dawaj film ocenimy :one:

"Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony"
Czyli wydaje mi się że sam kręcisz na siebie bata... Jak wynika z tego zdania. Ty jadąc lewym pasem jesteś zobowiązany ustąpić pierwszeństwa dla tego co jedzie po tym pasie na który chcesz wjechać i dla tego co zamierza wjechać na ten pas z Twojej prawej strony /np skrajnego prawego/. I np. jeśli ktoś choćby dotknął hamulca to jeszcze podepną pod wymuszenie pierwszeństwa, albo ten ze "skrajnie" prawego miał włączony kierunkowskaz.
Pytanie proste czy najechałeś na linie ciągłą poziomą przed skrzyżowaniem ? jak tak to popełniłeś pewnie szereg innych wykroczeń, które można podpiąć pod ten manewr, a i tak chcieli Cie ukarać tylko za jedno, nie to że się czepiam ale sam wiesz jak to było. :027:

PS. GoPro dobry sprzęt wiec wszytko będzie widać jak na dłoni ;)

Post » 18 września 2013, 17:11

...nie wjechaliśmy na linie ciągłe!!!! i nie zepchnąłem auta na prawym pasie gdy na niego wracałem...między autami była "BEZPIECZNA" odległość. Muszę trochę "obciąć" ten filmik bo często widać tylko niebo :dance: i wrzucę go do oceny.

Post » 18 września 2013, 17:58

czyli wcześniej narozrabiałeś ;) .... Zawsze masz 50% szans że sie uda i nie zapłacisz jak w lotka /albo wygrywasz albo nie hihi: /. Nie mówię że było niebezpiecznie, ogólnie sprawa lipna bo sąd zawsze stoi po stronie policjantów, no chyba że będziesz miał twarde argumenty, to możę się uda ale też nie powiedziane, bo zależy od sędziego.
Ja bym podsumował to tak dałeś pretekst do zatrzymania Cie mimo, że to nic wielkiego i pech sprawił ze przyjechali na tą samą stację, bo nie wierze że Was ścigali. Wystarczyło pogadać pośmiać się razem i może by się udało....
Ale na filmik czekamy :one:

Awatar użytkownika

Pochwały: 9
Motocykl: k8 1000 / F3 stunt
Rok produkcji: 2000

Post » 18 września 2013, 18:49

mitch2007 pisze:...krzyknęli po 250 za wyprzedzanie na podwójnej i wyprzedzanie na pasie dla jazdy na wprost, czyli razem 500pln nie pamiętam ile punktów...bo wkur..li mnie tym że rekwirują mi kartę pamięci

za P4 jest 200zł a nie 250 :p
To tak troche brutalnie ale realnie:
Zanim podejmiesz decyzję to lepiej poczytaj co to jest zbieg wykroczeń i jaką kwote nakłada za to sąd :p Obyś na sprawie nie dostał "wytrzeszczu" jak oprócz wykroczeń, które wymieniłeś, zostaniesz obwiniony o "Niezastosowanie się, w celu uniknięcia kontroli, do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego nakazującego zatrzymanie pojazdu" bo możesz mieć po prawku i zakazik na mechaniczne.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne Dyskusje