ja też staram się nie kupować starszych jak 2007 2008 ale latałem na starszych 2006r kupiłem raz nawet właśnie leżaka na przód metz m3 i też było ok. ostatnio oglądałem przednią oponę mojego ziomka który z.apierdala okrutnie chyba najszybszy u nas w mieście i to był stary brigdestone chyba bt012 z 2004r hehe praktycznie domknięta na bokach i już łysa i mówił że dopiero jak już się kończyła to gorzej trzymała heheh i sam z siebie się śmiałem jak się sram odnośnie kupna opon a on na takim starym kapciu latał i to ostro i nie narzekał

teraz tak samo kupił sobie leżaki 2008r.
jak dla mnie 07-08r jak najbardziej do przyjęcia pod warunkiem że ma jeszcze sporo bieżnika. a z tym dotem nie ma co się CENZURA chyba że opona faktycznie leżała za oknem na wystawie na słońcu lub w jakimś wilgotnym miejscu przez parę lat to może być lipa.
tutaj stary artykuł metzelera porównali tą samą oponę nową i starszą o 5 lat i nie było różnicy.
http://www.scigacz.pl/Stary,DOT,opony,f ... 10566.html
a ty jak sam mówisz dopiero będziesz się wjeżdżać po glebie i w nowy sprzęt i na pewno po 2 czy 4 tygodniach już nie bedziesz latał na kolanie itd jak ci cena odpowiada to bierz chociaż moim zdaniem troche sporo jak za stary model M1 żeby chociaż M3 to mozna by pomyśleć