Witam!
Planuje generalny remont instalacji elektrycznej w mojej hondzie, myślałem o zakupie lutownicy czy moglibyście polecić któreś urządzenie ? http://www.praktiker.pl/produkty,269/lutownice.html
maciekx pisze:chłopaki przesadzacie, kolega chce sobie polutować instalacje elektryczną więc cienkie przewody przekroju mniej niż 1mm2 wiec nie ma najmniejszego problemu z lutownica transformatorową, a przeplajace sie groty to jest najmniejszy problem bo z 1metra przewody 1mm2 czy 1,5mm2 grotów będzie na 10 lat heheh,
co do lutownicy gazowej to jest ok sam uzywam w pracy droższej za ponad 300zl ale używam jej tylko tam gdzie nie mam prądu do lutownicy zwykłej, bo jednak lepiej jest lutowac zwykłą transformatorówką niż nagrzaną gazwóką, z otworem wylotowym gorącym koło grotu, gdzie jak masz polutować coś w miejscu trudno dostępnym to przy okazji spalisz coś w pobliżu, jedyne co duża moc cieplna takiej lutownicy gazowej, i np na zewnątrz w niskich temperaturach cos polutować to szybciej pójdzie taką gazówką jak zwykłą,
ale chłopaki dobrze zauważyli temat z cyną, najlepiej jak jest gruba zawierająca dużo topnika wtedy lutuje sie naprawdę dobrze,
a z tymi stacjami lutowniczymi to juz bez przesadyto dobre do naprawy telefonów komórkowych czy elektroniki smd ale nie do lutowania instalacji zwyklych kabli w moto
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości