Dzisiaj jest 04 czerwca 2025, 18:01

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

stukanie w silniku filn z pracą silnika

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl:

Post » 26 marca 2014, 21:20

dźwięk jest łudząco podobny do pracy mojego silnika więc może być problemik

Pochwały: 43
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post » 26 marca 2014, 22:32

tomko91 pisze:wywalony był kosz sprzęgła i exup z silnika po czym go odpalono,

Bardzo słaby pomysł miał ten mechanik, bez kosza sprzegłowego pompa oleju nie ma napędu i silnik chodzi na sucho.
Tak jak wyzej kolega radzi, na twoim miejscu podjechał bym do Czikena i sprawa sie wyjasni.

Motocykl:

Post » 27 marca 2014, 22:16

wiem on miał na to jakiś patent podejrzewam że tomoże być problem taki jk na tym filmiku

[ Dodano: Czw Mar 27, 2014 9:18 pm ]
ale nie czekaj czekaj na pewno nie ma wtedy pompy oleju ?

[ Dodano: Czw Mar 27, 2014 9:19 pm ]
do Czikena mam ponad 500km ... daleko trochę

Pochwały: 22
Motocykl: w narzędziach to z 5x929
Rok produkcji: 2000

Post » 28 marca 2014, 09:42

Jest szansa, że ten silniczyna można jeszcze uratować pod warunkiem, że te "mechaniki" zostawią już ten motocykl w spokoju a straty jakie spowodowali są jeszcze odwracalne.... Gdzie Ty człowieku znajdujesz takich mechaników to pojęcia nie mam chyba, że kryterium wyboru to cena i koniecznie znajomy co się zna i będzie razem z właścicielem współpracował przy motorze.
Za te piniondze co wsadziłeś do tej pory to mógłbyś motocykl kurierem wysłać w dowolny region Polski w obie strony.
Gdy już odkryjecie tą banalną i oczywistą usterkę to naprawa będzie bardziej wymagająca niż pozornie się będzie wydawać.
Wszystko zależy od ogromnej ilości czynników ale ja nie będę się wpie.... pomiędzy fachofcuf i nie będę upubliczniał tajników mojego zawodu.
Moja rada - kompetentna osoba mająca dużą wiedzę i doświadczenie wykraczające daleko poza "synchro panie" czy wymianę napędu naprawi silnik za takie piniondze jakie będą konieczne
wciąż zajmuję się serwisem

Motocykl:

Post » 28 marca 2014, 14:21

ja jeszcze nie wsadziłem w ten silnik nic więcej niż tylko cenę części, to co wymieniłem było już w jakimś stopniu zużyte lub uszkodzone bo dobrych części nie wymieniałem. Wiem, że Cziken jest fachowcem najlepszym na tym forum i zna się na rzeczy, ale 700 km w jedną stronę to trochę dużo, wiem, że może gdybym pojechał do Ciebie od razu to byłoby już po problemie. Chciałbym to zrobić tu na miejscu i mieć już problem z głowy, silnik zostanie rozebrany od dołu i pomierzone zostaną teraz panewki korbowodów, jeśli nie są obrócone a tylko przytarte to je wymienię. Tylko Cziken powiedz sam ja nie jestem dla Ciebie żadną konkurencją bo nie jestem mechanikiem dzieli nas 700km więc jaką ja mógłbym zrobić Ci konkurencję??? Skoro to Twoim zdaniem taka banalna sprawa to dlaczego nie napiszesz mi na PW co to takiego żebym już więcej nie błądził? Dzwoniłem też do Ciebie żebyś coś podpowiedział bo kolejne 1400km do przejechania wynajem przyczepy to też koszta a ja na kasie nie śpię. Proponowałem, że Ci zapłacę za informacje, bo jestem pewien, że Ty znasz przyczynę tego stukania, ale ciągle nie chcesz ze mną gadać dając do zrozumienia, że muszę przyjechać właśnie do Ciebie. Nie przyjadę bo na ten moment mam dodatkowe problemy finansowe i zwyczajne mnie na to nie stać, mam taką sytuację, że w tym momencie kasa idzie w zdrowie ważnej mi osoby i nie mogę sobie pozwolić na, patrząc z tej perspektywy mało ważne rzeczy jak motocykl, rozumiesz już czemu nie przyjadę... Dlatego chcę zrobić go sam przy pomocy mechanika w wolnych chwilach tylko ciągle nie mam pewności co to takiego... Mam tylko nadzieję, że do lata uda mi się rozwiązać ten problem a osoba, o którą muszę teraz zadbać będzie mogła cieszyć się ze mną tym motocyklem z perspektywy pasażera... Jeśli nie zrobię tego sam to niestety motocykl będzie stał do przyszłego sezonu lub zimą jeśli sytuacja w rodzinie wróci do normy a ja nadal nie będę znał przyczyny zapakuję motocykl na auto i zawiozę do Ciebie Cziken...

Motocykl:

Post » 29 marca 2014, 23:23

widze, że batalia trwa dalej, napisze krutko i zwięźle.Jest to przytarta panewka,ponieważ przerabiałem ten temat, identyczny dzwięk,ale nie taki diabeł straszny jak go malują, ponieważ wymiana z robocizną to koszt ok 1800zł, komplet nowych panewke.Tylko, ze byle kto tego nie zrobi,i trzeba naprawde znać się na temacie, zeby tam łapy pchać, czytałem na tym forum, ze kolo wymieniał sam skrzynie w 954, pojeździł ze 2000 tyś km i zaczeła panewka stukać, a wcześnie było ok z panewkami, dlatego brać się za to i żeby nienarobić kaszany, to trzeba się znać na tym, bez wydania większych pieniędzy nie uda sie tego zrobic szkoda twojego czasu i nierwów.Taki juz urok tych motocykli choć piękne, potrafia wkur...

[ Dodano: Sob Mar 29, 2014 10:33 pm ]
dodam jeszcze, że wymiania panewek będzie miała sens tylko wtedy, kiedy wał będzie mieścił sie w granicach tolerancji, no i jeśli nie będzie porysowany, dlatego nie odpalał bym zaczęsto teraz motocykla, bo teoretycznie pogarszasz tylko sprawe...

Motocykl:

Post » 30 marca 2014, 16:13

tak jak mówisz potwierdziłem ten temat to panewka na 4 cylindrze jeszcze nie wyjąłem panewki ale sprawa potwierdzona. Poprzedni właściciel trochę tak pojeździł mam nadzieję że wału nie załatwił panewka się nie obróciła jest tylko przytarta. Mechanik mi to zrobi, ale większość mechaników odrzucała panewki bo panewa zazwyczaj wali jak młotem a to stukanie było takie mało groźne i ten dźwięk występuje w 929 i 954 inne marki przy uszkodzonej panewce nie powodują złudzeń jak się to usłyszy do razu wiadomo, że panewka a honda jednak jest specyficzna. ale dolby digital dzięki za info choć dzień wcześniej już to potwierdziłem to jednak na tym forum jest to temat tabu nikt nie chce o tym mówić, utarło się że jak już panewka to silnik do wymiany. Jeśli panewka nie zniszczyła wału to można jeszcze piecyk uratować.

[ Dodano: Nie Mar 30, 2014 6:53 pm ]
a powiedzcie tak szczerze jest szansa żeby ten wał nie był porysowany i żeby wymiana panewek wystarczyła? bo ja dopiero gdzieś w środę będę mógł rozebrać silnik a spać do tego czasu nie będę mógł... pewnie i tak skończy się na nowym piecu bo poprzedni właściciel sezon tak przelatał ...

Pochwały: 22
Motocykl: Cbr 900rr
Rok produkcji: 1999

Post » 30 marca 2014, 22:49

Lubie takie tematy:)

Jezeli bedzie to robil gosc ktory puscil silnik bez kosza sprzeglowego to masz jak w banku ze jezdzic nie bedzie:)

jezeli ktos to zrobi jak byc powinno to moze bedzie jezdzic.

Ja przerabialem juz wiele...panewkowania. wymiany podmiany naprawy. wszytsko konczylo sie tak samo. dziura w bloku:)

Od siebie dodam szukaj pieca.

Motocykl: Honda CBR 954 RR
Rok produkcji: 0

Post » 30 marca 2014, 23:37

Tomko91 czytam twój temat od początku jak go założyłeś i kilkukrotnie słuchałem nagrania
Mam 954 od 6 lat kupiłem ją z przebiegiem 12tyś teraz ma 32tyś i silnik pracuje tak samo jak
twój zaś ja jestem przekonany w 100 procentach ze mam wszystko ok z motocyklem ponieważ on cały cza tak chodzi nic się nie zmieniło od 6lat.
Jeżeli jeszcze piszesz, że:
na tym filmie to stukanie jest bardzo wyraźne ale w rzeczywistości tak nie jest. to nagranie tak wyszło, momentami niektórzy nawet go nie słyszą. Kurcze to trzeba usłyszeć na żywo
to myślę, że z twoim i moim motocyklem jest wszystko ok a faceci z Hondy mają rację.
Model 954 stuka i to jest normalne a co tak stuka chętnie się dowiem z czystej ciekawości.
Jestem z Legnicy jeżeli masz niedaleko przyjedź i sobie porównasz.
A słuchałeś w ogóle na żywo jakąś inną 954?

Awatar użytkownika

Motocykl: SC28 NH1F
Rok produkcji: 1992

Post » 31 marca 2014, 00:56

kurcze czasy sc33 i niezniszczalnego duala już minęły :/ to smutne

Motocykl:

Post » 31 marca 2014, 20:33

najbardziej denerwują mnie szydercy na tym forum ale cóż... szczerze mówiąc nie słyszałem innej 954 dłuższy czas... Krzysiek954 jesteś pewien że twoje moto jest ok i nigdy nie chodziło inaczej? przecież inne hondy na tym forum tak nie pracują a w dodatku na YT można zobaczyć jak pracują inne silniki i nie chce mi się wierzyć że to "tak ma być" chętnie bym się z Tobą spotkał i zobaczył jak pracuje Twoje moto. pisze do mnie na pw masę ludzi, którzy mówią, że śledzą temat od początku bo ich moto też tak stuka i nie chcą już słuchać wypowiedzi szyderców i proszą abym dał znać jak wykryje problem. Każdy z tych motocykli jeździ tak już od kilku sezonów i żadnemu nic się nie stało , to jest dziwne bo wydaje mi się, że panewka nie może tak dłuo pociągnąć... Dziś po zdjęciu miski i kolejnej kontroli nie wykryto żadnego luzu na korbowodach więc musi być ten luz minimalny, żeby wymienić niektóre panewki wystarczy zdjąć miskę chyba na 2 i 3 cylindrze jest to do zrobienia jest jakiś rozumiem że do reszty trzeba rozpoławiać silnik czy jak Wy to robiliście ?

Pochwały: 20
Motocykl: CBR1100XX
Rok produkcji: 2001

Post » 01 kwietnia 2014, 20:13

bez rozbiurki wału korbowodów panewki i wysłania do p[omiarów tego nie wykryjesz . Jak rękaw wyczujesz luz to już tam panewki nie będzei zmieli ja na wiór .

PoprzedniaNastępna

Wróć do Usterki/awarie (CBR954RR SC50)