Witam.
Mam dużą prośbę o Waszą interpretację naprawy mojej 954.Chodzi o lagi które naprawiał mi pewien znany mechanik od moto w Krakowie ze względu na wymianę uszczelniaczy.W trakcie demontażu lagi widziałem z daleka jak tuleja plastikowa pod wpływem naprężenia sprężyny w ladze jemu odbiła że aż było słychać ,bo dwoma szpejami wsadzonymi w otwory tulejki nie utrzymał jej,co jak podejrzewam spowodowało jej pęknięcie o czym mnie później poinformował tłumacząc się bardzo że tak było i pewnie ktoś wcześniej źle demontował lagę(moto przywiezione jest z Niemiec i tam było serwisowane) ,niestety nie stałem tak blisko żeby złapać jego na tym dosłownie ale jestem przekonany że to jego zasługa.Również dowiedziałem się że z takim pęknięciem wewnętrznej tulei plastikowej(to ta tuleja która jest przed sprężyną od góry lagi) można jeździć i Pan mechanik zaczął składać lagę.Co powiecie na to ????????????
Co powiecie na to?????--- to wymienione uszczelniacze(zewnętrzny pyłkowy i uszczelniacz wewnętrzny,komplet) na ALL BALLS które mechanik zachwalał pod niebiosa ale byłem w szoku gdy usłyszałem cenę 154zł gdy OEM-y Hondy kosztują w salonie 170-180zł.????????
KOLEJNY PUNKT naprawy to ilość oleju w ladze i tu szok bo mechanik nie wiedział ile wlać oleju w ml,robił to w inny sposób- zalewając lagę i mierząc od lustra poziomu oleju do krawędzi końca lagi -czy można tak robić bo widziałem że sprawdzał to w jakiejś serwisów-ce???????Pytania na temat jaki olej do lagi czuli pół syntetyka czy syntetyka zostały bez odpowiedzi,dowiedziałem się że Agip 10W został użyty,bo taki stosują pół syntetyk.NAPRAWA LAG KOSZTOWAŁA MNIE 404zł z demontażem i montażem-co o tym sądzicie???
Bardzo proszę o informacje obiektywne czy mogę jeździć po takiej naprawie według tego co w/w napisałem,dzięki za odpowiedź i szerokości życzę.