Po malutku zaczynam myśleć nad wymianą łożysk w główce ramy, jak narazie luz jest praktycznie zerowy, jednak na jesień planuję wymianę opon i przy okazji chcę porobić wszystko na cacy w przednim zawieszeniu.
A więc poczytałem troszkę na forach krajowych, zagranicznych i amerykańskich

- dowiedziałem się iż dobrą alternatywą dla fabrycznie montowanych złożeń kulkowych jest łożysko stożkowe - dla dolnego w sc33 jest to 32006 - które to jest typowym , łatwym do zdobycia łożyskiem. W zależności od producenta cena waha się od 3 do 60 zł. Oczywiście chińczyka tam nie wrzuce, więc postawiłem na KOYO (japonia) - w wersji JRRS - co oznacza że jest jednostronie uszczelnione - jest to jeden z niewielu producentów który robi je w takim wykonaniu.
Teraz sedno sprawy::
1. Wymiary, z tego co wyczytałem delikatnie odbiegają od fabrycznego - jest ono z tego co pamiętam o 1 mm wyższe, lub niższe - jak to się ma do montarzu ??
2. Co z oryginalnym uszczelnieniem przeciwpyłowym - czy będzie pasowało po założeniu łozyska stożkowego, wiem iż będzie ono samo w sobie uszczelnione jednak wolał bym również zostawić tą "uszczelkę".