Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 23:06

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

brak światła przód

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: HONDA CBR900 RR SC33
Rok produkcji: 1998

Post » 30 marca 2010, 18:34

maslo pisze:
Teraz usiłuje dojść do tego jak powinien działać przełącznik.

zwierasz dwie długie blaszki (moje foto ze złamaną płytką) powinny działać pozycje , potem zwierasz RAZEM dwie długie blaszki i dwie ostatnie "kropki" (razem 4punkty zwarte w jeden) powinny działać pozycje i mijania) od długich u mnie jest osobny włącznik . ja to właśnie tak zrobiłem i działało.

potem odlutowałem 4 przewody 3 złączyłem razem a czwarty zamyka obwód (metoda prób i błędów i bedzie wiadomo który) teraz mam zainstalowany włącznik 2 pozycyjny za 3zł - i jest spoko wszystko działa i zmiesciło się w oryginalnej obudowie.

Motocykl: CBR 900RRw
Rok produkcji: 99

Post » 31 marca 2010, 00:12

Dzięki wielkie za pomoc, przełącznik okazał się sprawny.

Przedzwoniłem przewody mam już przyczynę jutro się tym zajmę, wrzucę foty i opisze usterkę.

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 6:40 pm ]
http://www.fireblade.pl/p...elektryczna.pdf
Przeanalizowałem ten schemat i stwierdziłem, że nie przewiduje on w ogóle włącznika świateł (najprawdopodobniej pochodzi on od wersji i której światła są załączane automatycznie w momencie pojawiania się "ładowania" -takowy przekaźnik musiał by być wbudowany w zegary). W mojej wersji tak nie jest, więc korzystając z informacji że przełącznik w SC44 jest taki sam, przejrzałem jego schemat. Wiązka kabli wychodzących z przełącznika kończy się żeńską wtyczką, znajdującą się koło bezpieczników (patrz zdjęcie).
W moim przypadku tu właśnie ukryta była przyczyna, konektory znajdujące się w tej właśnie wtyczce zaśniedziały i nie przewodziły prądu. Wyczyściłem je papierem ściernym i nasmarowałem kropelką oleju wazelinowego aby zabezpieczyć je przed dalszą korozją. Złożyłem i działa jak wściekłe.

Zaznaczyłem na zielono kable które odpowiadają za światła postojowe. Prąd przychodzi kabelkiem brązowym a po załączeniu świateł powinien pojawić się na szaro czarnym.

Kable po przeciwnej stronie kostki odpowiadają za światła mijania.

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 6:44 pm ]
Dzięki za pomoc!
Załączniki
kabelki.jpg

Motocykl: CBR 900 RR Fireblade SC33
Rok produkcji: 1999

Post » 12 czerwca 2010, 22:49

Witam jestem tutaj nowy od niedawna posiadam Honde CBR 900 RR Fireblade SC 33 z 99r. i mam podobny problem jak w temacie. Gdy chcę włączyć światła to wszystko pięknie i cacy z tyłu świecą się wszystkie światełka, kierunki bez problemu a z przodu pali sie tylko malutka lampka postojowa :( bezpiecznik niestety ale przepalony wymieniam na nowy i gdy na przełączniku załączam światła i naciskam przycisk żeby przełączyć światła na długie to odrazu pali bezpiecznik :/ nie wiem co to może być jeżeli wiecie to pomóżcie bo tak się jeździć nie da :(

Poprzednia

Wróć do Usterki/awarie (CBR900RR SC33)