Dzisiaj jest 08 czerwca 2025, 01:13

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

SC33 rozrząd, etc. Pilnie potrzebna pomoc!

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Motocykl: Tuono
Rok produkcji: 0

Post » 21 sierpnia 2009, 10:32

sobol pisze:jedynym mankamentem który pozostał to mocowania chłodnicy a mianowicie górne sa urwane i przyczepiona jest na paski, trzymać sie trzyma, pierwsze co sie nasuwa na myśl to czyżby dzwoń ? czy jest możliwośc takiego uszkodzenia chłodnicy przy szlifie ?

takie uszkodzenie mnie zastanawia, czy czasem ktoś nie uczył się gumować i przy ostrym opadaniu nie poszły zaczepy chłodnicy. Jest to jesden z możliwych powodów? Nie wiem, ale widziałem kilka sprzętów, na ktorych ludzie uczyli się gumaować i w efekcie urywały się np. kierunkowskazy itp. (min we frankach 1000).

Pochwały: 43
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post » 21 sierpnia 2009, 10:38

Dokładnie - od nauki gumowania, a dokładnie od ciężkich lądowań puszczają zaczepy w chłodnicy.

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
Rok produkcji: 2001

Post » 21 sierpnia 2009, 15:55

i pokażcie mi speca co przebija biegi na kole ze sprzeglem...... dzis skrzynia jest dobra ale ciekawe jak za miesiac ??

Awatar użytkownika

Motocykl: GSXR litr

Post » 21 sierpnia 2009, 17:56

A już ci pokazuje :) koleś ode mnie z miasta teraz mieszka w radomiu http://www.youtube.com/watch?v=-zSDQWx4wDs czerwona "NERKA" prosze obejrzeć filmik i przyjrzeć sie jak zmienia biegi na kole widać wyrazie sprzegiełko :diabel2: A jednak są i tacy ;) (w puzniejszej cześci filmu widać dokłądnie poprzez zbliżenie 2:35)

Jakieś pomysły sugestje jak sprawdzić tą skrzynie?
Może nie dokładnie wbijac biegi i zamiast prawidłowo wbijać (sprzegło, nózka do góry, zwalniamy sprzegło zwalniamy nózke) to poprostu sprzegło nózka zwalnamy sprzegło bez podtrzymania nózki ? chyba słaby pomyśł ale jakiś zawsze ... w takiej sytółacji ma prawo wypaśc bieg nawet przy dobrej skrzyni i słyszalne są stukniecia
Jakies sygestje ?

Ogołnie to sądzicie ze jeśli skrzynia teraz jest ok to może sama z siebie sie posypac za jakis czas?

P.S nie mam zamariu przebijać biegów bo mnie nie stać na taki zabawy :diabel:

Awatar użytkownika

Post » 23 sierpnia 2009, 13:52

sobol pisze:Ostatnia deska ratunku chyba ...

http://moto.allegro.pl/it...warta_ceny.html

to byłby chyba gwóźdź do trumny a nie ostatnia deska ratunku ... ;)
byliśmy ... zobaczyliśmy ... nie kupiliśmy (tzn sobol nie kupił),
jedyne co było dobre w tym sprzęcie to silnik, reszta do zrobienia lub poprawy,
oczywiście sprzedający nie powiedział o wszystkim przez telefon,
ale niech się sobol wypowie,

Pochwały: 43
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post » 23 sierpnia 2009, 14:36

Przed zakupem sprawdzałem skrzynke wbijając drugi bieg i bambosz od dołu do odciecia - najlepiej w dwie osoby. Jeśli nie wyskoczyła to drugi etap testu - też na drugim biegu, obroty około 6, 7 tyś, może ciut więcej i wachlowanie manetka w górę i w dół, tak żeby nia trszoke potargać. U mnie to zdało egzamin i dwa fajery jakie do tej pory miałem nie mialy kłopotu ze skrzynkami.

Awatar użytkownika

Post » 23 sierpnia 2009, 14:58

To tak najpierw pozachwalam rommiego bo jest z niego naprawde zajebisty koleś przyjechał w deszcz i za to jeszcze raz ogromnę dzieki podejrzewam że gdyby nie ty to kupił bym tego szpeja... A wiec wpadamy na podwórko rommi zaparkował swoja cebre obok tamtej, patrzać na jedna i na drugą rommiego ideał piekna dopieszczona, tamta natomiast przytarta lotka (pion) liczne wgniecenia na baku porysowana, chłodnica z tego co zobaczyłem na sam koniec była zalepiona czymś, zaniedbana, ogolnie nie przyciągała wzroku.
Stan techniczny hymm... silnik pracował ładnie (zdanie rommiego i moje) nie było widać jakiejś amatorskiej roboty przy nim, luz na głowce ramy(przestuj z około 2 cm) Z tego co wymacałem na tarcze były juz słabe, naped kompletna kicha wyciągniety na maxa (w zapasie odrobina naciągu) wydech tragicznie wyglądał (kwasówka samoróbka), opony miały być nowe... z przodu była niedawno zmieniana ale i tak juz troche bieżnika ubyło z tyłu załozona stara opona z r1 (która jak twierdził zdjoł koleś z r1 u niego w wulkanizacji i nawet jej nie palił , fakt moze ten koleś z r1 nie palił, ale za to nachylam sie i co widze pod zadupkiem i na całej rejestracji Kupe gumy jeszcze w miare swierzej:) Ogolnie motor zajechany...koszta to około 2 tys zeby go doprowadzić do ładu. Pytałem szanownego kolegi rommiego :) o zdanie ile ona jest warta usłyszałem 8 tyś wiec zaproponowałem koleś nie chciał na to pujść nawet po wyliczeniach ile co kosztuje wiec dałem na wstrzymanie i zaczelismy sie zbierać, czekałem jeszcze chwile bo ustawialiśmy nawigacje nagle słychać z podwórka jakieś pokrzykiwania "czemu CENZURA nie sprzedałes go? 8 tyś ci dawali było sprzedać, po takim czymś z strony staruszka chłopaczka który posiadał tą cbr, było raczej przesądzone że chcą sie pozbyć sztrucla :)... Dałem na wstrzymanie byłem na słomczynie ale nie było nic, no i wróciłem do domu, w najblizszych dniach bede szukał czegoś nastepnego...
Albo poczekam i na przyszły sezon kupie sc33 po lifcie bo miałem dziś porównanie obydwu wersji i ta przed liftem do tej rommiego sie nawet nie umywała! :mrgreen:

ROMMI JESZCZE RAZ OGROMNE DZIEKI MAM NADZIEJE ŻE W NAJBLIŻSZYM CZASIE BEDE CI SIE W STANIE JAKOŚ ODWDZIECZYĆ :)

Co do cebry rommiego całym sercem i ja i 2 moich znajomych poprostu sie zakochaliśmy motocykl tak piekny tak dopieszczony piękna praca silnika, każdy najmniejszy szczegół dopracowany, perełka jednym słowem naprawde polecam!

Awatar użytkownika

Post » 23 sierpnia 2009, 16:30

sobol pisze:To tak najpierw pozachwalam rommiego bo jest z niego naprawde zajebisty koleś przyjechał w deszcz i za to jeszcze raz ogromnę dzieki podejrzewam że gdyby nie ty to kupił bym tego szpeja...

nie za ma co, cieszę się, że mogłem pomóc przy wybijaniu tobie tej padliny z głowy :)

sobol pisze:Pytałem szanownego kolegi rommiego o zdanie ile ona jest warta usłyszałem 8 tyś wiec zaproponowałem koleś nie chciał na to pujść nawet po wyliczeniach ile co kosztuje wiec dałem na wstrzymanie i zaczelismy sie zbierać, czekałem jeszcze chwile bo ustawialiśmy nawigacje nagle słychać z podwórka jakieś pokrzykiwania "czemu CENZURA nie sprzedałes go? 8 tyś ci dawali było sprzedać, po takim czymś z strony staruszka chłopaczka który posiadał tą cbr, było raczej przesądzone że chcą sie pozbyć sztrucla

z tego co piszesz to cena 8 kPLN to chyba i tak byłoby przegięcie, dobrze, że się nie zgodził, niech dalej się buja z tym padłem,

sobol pisze:Albo poczekam i na przyszły sezon kupie sc33 po lifcie bo miałem dziś porównanie obydwu wersji i ta przed liftem do tej rommiego sie nawet nie umywała!

to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, przede wszystkim nie podpalać się przy oglądaniu sprzęta, wiem, że łatwo mówić, ale najlepiej podjechać z kimś zobaczyć moto, żeby druga osoba spojrzała na to chłodnym okiem,

sobol pisze:ROMMI JESZCZE RAZ OGROMNE DZIEKI MAM NADZIEJE ŻE W NAJBLIŻSZYM CZASIE BEDE CI SIE W STANIE JAKOŚ ODWDZIECZYĆ

"ja tylko niosę pomoc" ;)
stary, cieszę się, że mogłem pomóc, przy okazji przeleciałem się pare km :diabel2:
spowrotem już po suchym :one:

[ Dodano: Nie Sie 23, 2009 4:33 pm ]
sobol pisze:Co do cebry rommiego całym sercem i ja i 2 moich znajomych poprostu sie zakochaliśmy motocykl tak piekny tak dopieszczony piękna praca silnika, każdy najmniejszy szczegół dopracowany, perełka jednym słowem naprawde polecam!

dzięki :580:

Awatar użytkownika

Post » 23 sierpnia 2009, 18:22

A może ma ktoś jakieś info o sc33 w swoich okolicach ? w granicach cenowych 9500 ?

Poprzednia

Wróć do Usterki/awarie (CBR900RR SC33)