Dzisiaj jest 08 czerwca 2025, 01:17

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

wyskakująca dwujka

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC28 1992-1995

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 10
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 0

Post » 18 czerwca 2008, 07:11

qban, madrze gadasz
Proste drogi sa dla szybkich motocykli... kręte drogi są dla szybkich kierowców... ja wole kręte :)

Motocykl: honda CBR 900 RR SC29

Post » 18 czerwca 2008, 09:09

silnik jest oryginał numery zaczynają sie na sc29 tak jak i ramy (przynajmniej mam taką nadzieję) co do ssania to mam to samo już nawet rozbierałem tą linkę i dałem nową sprężynę i nadal to samo

Jak można dać sobie spokój z gumą??? Poco uczyć się chodzić jak można latać

Co do nauki jazdy to naprawdę warto poczytać forum.motocyklistów.pl Wczoraj ćwiczyłem wchodzenie w zakręty i opłaca sie Pierwsze pół godziny opona była czarna tylko na środku około 3-4 cm szerokości ale już po następnej godzinie prawie cała Jak pisali w postach na forum robie postępy ale jeszcze dużo nauki i ćwiczeń mnie czeka Dobrze że są ludzie którzy coś podpowiedzą Dzięki Pozdro

Pochwały: 1
Motocykl: r1, drz 400

Post » 18 czerwca 2008, 12:17

hmm a jak zmieniacie biegi? z uzyciem sprzegla czy tez bez, w gore bez sprzegla w dol ze sprzeglem ? czy zawsze jak dojezdzacie do swiatel albo hamujecie to hamujecie silnikiem 6.5.4.3.2.1 ?:) czy tylko przy duzych predkosciach, czy skrzynia siada tylko od przebijania biegow na gumie bez sprzegla czy i przy turystyce tez jak zmieniamy biegi bez sprzegla?:) podobno to nie ma zadnego minusa przebijanie bez sprzegla czy to prawda yo!;)

Awatar użytkownika

Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
Rok produkcji: 2001

Post » 18 czerwca 2008, 13:54

Ja zmieniam biegi zawsze ze sprzeglem i zawsze hamuje silnikiem, nawet do swiatel. Ze skrzynia na razie nic sie nie dzieje, przebieg 47tys

Awatar użytkownika

Motocykl: SC33 '98

Post » 18 czerwca 2008, 15:28

marcinsc29 pisze:beyontruh Dzięki za rade ale raczej nie skorzystam Jeździć się uczę Ciekawe czy Ty urodziłeś się i już umiałeś jeździć Jak na razie pomału zaczynam podrywać na koło i potrafię stawać na niej przy prędkości około 80 km/h i przejechać ze 300 m

Nie, ale mając latek 6 już jeździłem motorynką a później czterema innymi motocyklami (w międzyczasie sukcesywnie zwiększając pojemność) aż w końcu kupiłem sobie bladego. Niemniej jednak w przypadku motocykli sportowych nie trzeba być wybitnie uzdolnionym żeby jechać na jednym kole. Jak postawisz VFR na gumę jak ja albo fabiq no to wtedy wielki respekt dla Ciebie.

Jak można dać sobie spokój z gumą??? Poco uczyć się chodzić jak można latać

Nie no ten tekst to już w ogól "żal.pl".

PS.Qban dobrze prawisz.
Za odwagę trzeba płacić. Strach jest za darmo.

Pochwały: 5
Motocykl: Junak M10/Maxster/KXF450->SM/TE450+SM

Post » 18 czerwca 2008, 16:06

jeśli umiejetnie mieniasz biegi bez sprze3gła zarówno w górę jak i w dół nie ma to negatywnego wpływu na skrzynię. hamowanie przez redukcję też raczej nie wpływa negatywnie na silki i skrzynie no chyba że lecisz 150 wbijaksz 1 i puszczasz sprzęgło. ale jeśli robisz takie zeczy poprawnie to nic się nie stanie z silnikiem i skrzynią. zresztą temu tematowi jest poświęcone wiele miejsca na różnych forach tematycznych, artykułach itp. najbardziej zatwardziali zwolennicy twierdzą że nawet w samochodach można bez sprzęgła biegi zmieniać :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Post » 18 czerwca 2008, 18:23

pewnie ze mozna zmieniac biegi bez sprzegla, to dziala, biegi wchodza raz lepiej raz gorzej ale chodza

jednak predzej czy pozniej skrzynia ci sie wysypie, nigdy nie uda ci sie tak dokladnie wrzucic biegu aby skrzynia tego nie poczula, ewentualnie moglbys zamontowac quickshifter ktory tak naprawde wrzuca biegi bez sprzegla ale odcina zaplon na te chwile kiedy zeby w skrzyni maja najsc na siebie dlatego wtedy uzycie sprzegla jest zbedne

a po co sie zmienia stopniowo biegi przy hamowaniu? sprobuj kiedys z szostki sie zatrzymac i przelicz czas i klopot jaki ci sprawi zejscie na luz, o ile wogole ci sie to uda, druga sprawa zejscia do jedynki to uzycie miedzygazu wszystko po to aby tylne kolo nie tracilo przyczepnosci a silnik nie szrpnal skrzyni itp. nowoczesne motocykle maja sprzeglo anty-hoppingowe ktore robi to za kierowce, nie robi przegazowki a niweluje roznice miedzy predkoscia obrotowa kola a obrotami silnika i skrzyni biegow

a chcesz zaczynac od jazdy na gumie to zaczynaj mnie to osobiscie gowno obchodzi, trenuj az sie nauczysz! a w trase to i tak za duzo bedzie na ciebie wiec jazde po zakretach mozesz od razu odpuscic, a kiedy raz ci sie trafi wyleciec za miasto z mocniejsza ekipa to pamietaj zebys od razu chlopakow poprosil aby gdzies na ciebie zaczekali, gorzej jak sie CENZURA na pierwszym lepszym winkielku ... bo chlopaki beda juz daleko z przodu ... czekac na ciebie ... powodzonka
Proste drogi sa dla szybkich motocykli... kręte drogi są dla szybkich kierowców... ja wole kręte :)

Motocykl: r1, drz 400

Post » 18 czerwca 2008, 19:03

ja przebijam biegi bez sprzegla w gore i wchodza o wiele plynniej i szybciej zrobilem juz pare tys i zadnych problemow :)

Awatar użytkownika

Post » 18 czerwca 2008, 23:14

powodzenia zycze, mam nadzieje ze nikt z mojej ekipy nie trafi na szpeja po tobie

Motocykl: GSXR 1000 K8

Post » 19 czerwca 2008, 09:35

fabiq pisze:kiedy raz ci sie trafi wyleciec za miasto z mocniejsza ekipa to pamietaj zebys od razu chlopakow poprosil aby gdzies na ciebie zaczekali, gorzej jak sie CENZURA na pierwszym lepszym winkielku

To jest dobre :D .Harcerzyków i "MYSTSZUF" prostej u nas Ci dostatek.Zapraszamy na winkle i okaze sie kto jak jezdzi.A wystarczy spojrzeć na opony i widać co i jak :mrgreen:
You can't fuck with

Awatar użytkownika

Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
Rok produkcji: 2001

Post » 19 czerwca 2008, 11:34

To jest największy problem w moim niewielkim mieście.... na prostej 240 a przed pierwszym lukiem takie hamowanie ze kiedys bym wjechal w trzy sprzety bo łuk spokojnie na 140 a oni hamowanie do 60 bo sie boja.... Niestety żeby polatać musze jechać do gorzowa 40km. Na dodatek kupują opony za 50zł takie kartofle że strach zakładać ale R1 do lansu jest :twisted: Może jest ktoś w okolicy kto ma ochote polatać po winklach??

Awatar użytkownika

Rok produkcji: 1996

Post » 19 czerwca 2008, 12:09

-

[ Dodano: Czw Cze 19, 2008 12:11 pm ]
goOly19 pisze:ja przebijam biegi bez sprzegla w gore i wchodza o wiele plynniej i szybciej zrobilem juz pare tys i zadnych problemow :)

no to jeszcze kilka tysięcy (albo nawet i nie) i zaczną się problemy. A potem ludzie kupują na allegro sprzęty i co chwile na forach temat " wyskakująca dwójka".

no comment.

pzdr
Adrenalina to najlepszy drag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Usterki/awarie (CBR900RR SC28)