Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 23:45

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

UWAGA !! MINA !! Ku przestrodze chcącym kupić ten motocykl

Druga strona jazdy na motocyklu...

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: bylo 2x SC33 jest 1000RR
Rok produkcji: 2006

Post » 28 grudnia 2011, 16:00

chwala koledze za troske ale mnie na starcie by zniechecily zdjecia zero starannosci dbalosci o chociarz jakiej lepsze miejsce a nie przy...oborze odrazu widac ze jakis ciezki oberek

Awatar użytkownika

Pochwały: 5
Motocykl: 1000rr
Rok produkcji: 0

Post » 28 grudnia 2011, 18:54

nie no bez przesady jakość zdj owszem ale to gdzie są robione do każdego indywidualna sprawa nie każdy mieszka w pałacu :wnerwiony:

Motocykl: hornet pc41 2007

Post » 08 lutego 2012, 22:31

Jako, że jestem tu nowy chciałbym wnieść coś do forum. Jest prosty sposób na wstępne oszacowanie prawdomówności sprzedawcy/handlarza. Pozwala też oszczędzić przejechania kilometrów do obejrzenia totalnej miny. Handlarze i cwaniaki jeszcze nie wiedzą, że w zdjęciach bardzo często zapisana jest spora dawka informacji na temat okoliczności ich wykonania.
Jak to odczytać ? Metod jest na pewno wiele, poniżej przedstawiam najprostszą i darmowa:

1. instalujemy darmowy program do przeglądania zdjęć IrfanView
2. instalujemy zestaw pluginów do IrfanView
3. oglądamy zdjęcie w tym programie
4. naciskamy klawisz 'I' - information. Wyświetli się garść podstawowych informacji
5. następnie wybieramy przycisk 'EXIF INFO' i mamy jak na dłoni informacje jakim aparatem wykonano zdjęcie oraz bardzo wazne DATA i GODZINA wykonania zdjęcia.

Jest to bardzo przydatne gdy prosimy kogoś o np. przesłanie aktualnych fotek w lepszej jakości na maila. Zakładając , że ma dobrze ustawioną datę i godzinę w aparacie albo w komórce łatwo jest namierzyć ściemę. Od razu można też oszacować czy zdjęcia z ogłoszenia są prehistoryczne i czy jest sens się napalać. Rozmawiając ze sprzedawcą na temat kiedy były robione fotki też można sobie łatwo wyrobić opinię z kim mamy do czynienia.
Mam nadzieję , że komuś się to przyda.
Sam usilnie szukam sc59 z rocznika nie biorącego oleju i różowo jednak nie jest ;)

Motocykl: Suzuki Gsx-r 1000 K9
Rok produkcji: 2009

Post » 09 lutego 2012, 17:29

jezeli to naprawde dziala to super sprawa :)

Post » 09 lutego 2012, 20:10

działa zawsze tam gdzie się jeszcze nie nauczyli usuwać zapisów ze zdjęć. Np. facebook usuwa z automatu. Dlatego dobrze jest zagrać na zasadzie "poproszę foty lepszej jakości na maila". Wtedy zazwyczaj dostaniesz oryginały z aparatu, a nie po obróbce przez np. allegro albo FB.

Przykład co można wyciągnąć z fotki:

Filename - DSC07280.JPG
ImageDescription -
Make - SONY
Model - DSC-T30
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
DateTime - 2012:02:05 23:04:30
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 256
ExposureTime - 1/40 seconds
FNumber - 3.50
ExposureProgram - Normal program
ISOSpeedRatings - 250
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2012:02:05 23:04:30
DateTimeDigitized - 2012:02:05 23:04:30
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 8 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 3.51
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 6.33 mm
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 1632
ExifImageHeight - 1224
InteroperabilityOffset - 2746
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
SceneCaptureType - Standard
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
Make - SONY
Model - DSC-T30
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
DateTime - 2012:02:05 23:04:30
JpegIFOffset - 2952
JpegIFByteCount - 9438

Dodam tylko , że w przypadku powyższego przykładu akurat rzeczywiście można podejrzewać, że ktoś miał źle ustawioną godzine i datę w aparacie. Fota pokazywała moto w serwisie , przez okna wpadało światło dzienne, a w parametrach data/godzina jest późna noc ustawiona, za to lampa błyskowa nie została użyta podczas robienia zdjęcia....
Dlatego ten paten sprawdza się do wstępnej filtracji ofert.

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: Hania CBR 900RR SC33
Rok produkcji: 1998

Post » 09 lutego 2012, 21:56

no nie do konca sie zgodze z informacjami zawartymi w informacji wyciagietej z oryginalnego pliku. Wystarczy zrobic zdjecia z trybu manual, dobrac odpowiednie parametry, po czym lekko podrobic w photoshopie i juz wszystko szlag trafil :) informacja z aparatu zostaje a obrazek podpicowany :) (akurat zajmuje sie grafika komputerowa i wiem z wlasnego doswiadczenia ze takie informacje nic nie daja, chociaz w sumie wiekszosc ludzi o tym nie wiem i informacje moze jednak cos podpowiedza, ale czy mamy pewnosc ze dana osoba nie wie o takich mozliwosciach??? na dwoje babka wrozyla....)

Post » 09 lutego 2012, 23:14

Pełna zgoda - wiadomo 100% metody nie ma, chodzi tylko o wstępne wyczajenie co jest grane. Jak się napalasz na sprzęt z Gorzowa a mieszkasz w Zakopanem to jednak warto parę prostych ruchów wykonać zanim się przejedziesz kilkaset km. Osobiście miałem taki przypadek. Poprosiłem sprzedawcę o zdjęcia w styczniu i otrzymałem fotki z lutego czyli z przyszłości :)
Poprosiłem o aktualne i tu sprzedawca miał do wyboru 2 opcje: albo nie kombinuje i ustawia datę w aparacie , robi zdjęcia i wysyła albo szuka starych zdjęć i zmienia wpisy EXIF w plikach... W ten sposób z jednym od razu kontakt się po prostu urwał , drugi stwierdził , że foty robione były aparatem szefa i w ogóle on nie zrobi więcej zdjęć, bo nie i już, a jak chcę to mogę przyjechać obejrzeć...

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl:

cbr 1000rr

Post » 11 marca 2012, 22:19

Witam
Szukam Hondy CBR 1000RR z rocznika 2004-2006 gotówka jaką dysponuje to około 20.000zł, jeżeli ktoś taką posiada lub wie o takiej dajcie znać na priv.

a więc najpierw znalazłem trzy oferty które mnie interesowały i obdzwoniłem i się umówiłem;) na pierwszy ogień honda z płocka:
http://otomoto.pl/honda-cbr-1000rr-M3067529.html
a tu screen w razie jakby aukcja znikła :
Obrazek
przez telefon praktycznie nic więcej co w opisie pan nie powiedział

jako druga honda z wawki:
http://moto.allegro.pl/honda-cbr-1000rr-fireblade-i2187388763.html
i sccreen:Obrazek
koleś powiedział że tylko na prawy bok się położył na parkingu podziemnym ale to już praktycznie jak stał;)

no trzecia
http://otomoto.pl/honda-cbr-1000rr-pier ... 71525.html
i screen
Obrazek
pan twierdził że motocykl miał delikatną chyba przygode bo ma pomalowaną czache ale on go nie użytkował a więc historii nie zna.

w rzeczywistości na miejscu okazało się:
pierwsza
malowane wszystkie owiewki- ogon od spodu to nawet zaciek ma, klejone w kilku miejscach, przy śrubkach mocujących owiewki pęknięcia,sety porysowane, brak było chyba wypełnień owiewek, silnik pali ładnie pracuje delikatnie ale około 5 tyś obr zaczyna być słychać rozrząd, płyny jak na kilkaset kilometrów od wymiany strasznie zabrudzone a więc nie byłem pewien czy w ogóle były zmieniane tak jak twierdzi, na górnej krawędzi licznika takie jakby wtopienie plastiku to samo miała też kolejna honda no a więc nie taka igła jak pan pisał bo przygoda na pewno jakaś była a ja nie szukam motocykla który w*****ałby mnie takimi pierdołami. Ale z całej wyprawy najładniejsza.

druga
w wa-wce koleś chyba *******nął się ze zdjęciami i wstawił chyba z tamtego roku bo całkiem ładnie na foto wyglądała, na miejscu poobdzierana z prawej strony jak i z lewej-ogon do wymiany, crash-pady też porysowane, bak przy tym amorku hsed nie stroi- z jednej strony można palca włożyć a z drugiej ścisk że zapałka nie wejdzie, wypełnienia owiewek miały połamane uchwyty i odstawały na 1cm, wachacz miał wgięcie, owiewki nie schodziły się tak jak powinny, ogólnie takie ścierwo że nawet nie odpalaliśmy bo zrobiłem 150km i aby kase straciłem, a no i gdzieś zniknął komin devila który jest na zdjęciach- stanowczo NIE POLECAM tego egzemplarza.

trzecia
w ciemnym garażu piękna;) na zewnątrz już...czacha kiepsko pomalowana, na chłodnicy odznaczone kolektory wydechowe;) wiatrak chłodnicy z jednej strony przykręcony normalnie z drugiej 4 podkładki włożone żeby nie latał hehe, owiewki poskręcane na nieorginalne śrubki i brak spinek mocujących owiewki, przednie koło malowane i odważników przylepione jak w żuku, ogólnie poskręcana w garażu i to kiepskim, stan wizualny tak odpychał że również nawet nie odpalaliśmy-również odradzam.

to tak pobieżnie opisałem, sprzedający są chyba naprawdę pier...ci w sagan jak myślą że kupujący przyjedzie kupować moto za 20k i nie będzie miał pojęcia lub kogoś kto ma pojęcie o motocyklach, normalnie aż chciałoby się im tam nakopać!
a tak dla ścisłości to są tylko moje prywatne opinie i spostrzeżenia-nie jestem rzeczoznawcą a więc moje opinie mogą być mylne;) ale co widziałem opisałem;)

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR 1000RR

Post » 12 marca 2012, 08:30

No takie posty to mi się podobają. Konkretnie i na temat.

Pochwały: 1
Motocykl: Była SC 33 jest SC57 A
Rok produkcji: 2005

Post » 12 marca 2012, 22:25

JUNIORlu pisze:No takie posty to mi się podobają. Konkretnie i na temat.

Zgodzę się z Tobą. Też szukam maszyny i mam wrażenie, że łatwo nie będzie.

Motocykl: FireBlade sc 57
Rok produkcji: 2004

Post » 14 marca 2012, 14:56

Witam wszystkich!
Przymierzam się do kupna sc 57.znalazłem ciekawy jak dla mnie egzemplarz. Oglądał ktoś to moto? http://otomoto.pl/honda-cbr-1000-rr-M3040965.html z góry dzieki za info, gdyż do gościa mam 250km i nie chciałbym jechać w ciemno.Pozdrawiam! ;)

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: Była SC57,SC44,SC50 i obecnie SC57
Rok produkcji: 2004

Post » 14 marca 2012, 15:59

Ta czerwono-czarna z 2004r to moja ja ją sprowadziłem osobiście. Przebieg ma jak najbardziej oryginalny(u mnie miała 12tyś jak ją kupiłem a 15tyś jak ją sprzedałem) ,owiewki i pod było jak najbardziej oryginał czyli ogólnie malinka. Kolega ją kupił też doinwestował dbał o nią niesamowicie i po chyba 1.5 roku sprzedał do W-wy tam gdzie teraz jest. Naprawdę super zadbany egzemplarz żeby nie budowa to bym ją przytulił z powrotem.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ku przestrodze, wypadki, oszuści