Dzisiaj jest 13 listopada 2019, 13:50

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

Jak ulepszyć/przyśpieszyć ... komputer?

Jeśli chcesz coś napisać nie koniecznie związanego z motocyklami napisz to tutaj !

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika
 
Posty: 20
Rejestracja: 23 lipca 2011, 22:32
Lokalizacja: Świętokrz
Motocykl: HONDA CBR 900
Rok produkcji: 1996

Jak ulepszyć/przyśpieszyć ... komputer?

Post » 04 września 2011, 15:17

Siemka,
chciałem jakoś ulepszyć kompa, bo strasznie muli, ale za bardzo pojęcia nie mam. I nie chodzi mi tutaj nawet o jakieś gierki, ale normalne użytkowanie jest bardzo utrudnione. Klikam na "mój komputer" i na reakcję czekam ~30 s. Sprzęt, jaki posiadam(za everastem):

Właściwości procesora
Typ procesora: Unknown, 1900 MHz
Zbiór instrukcji: x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3
Pamięć podręczna L1: kodu 64 KB
Pamięć podręczna L1: danych 64 KB
Pamięć podręczna L2: 256 KB (Asynchronous)

CPUID: nazwa procesora AMD Sempron(tm) Processor LE-1100



Właściwości płyty głównej
Producent MSI
Nazwa MS-7309
Wersja 1.0
Numer seryjny To be filled by O.E.M.
ID płyty głównej: 63-0100-000001-00101111-083107-ATHLON64$1ADMB006_A7309NMS V1.90 083107
Nazwa płyty głównej: Nieznane


Pamięć RAM: 960 MB


Właściwości BIOS'u
Sprzedawca MS-7309
Wersja V1.9
Data wydania 08/31/2007
Rozmiar 512 KB
Urządzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120
Możliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS
Obsługiwane standardy DMI, APM, ACPI, ESCD, PnP
Możliwości rozbudowy ISA, PCI, USB


Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller (192.168.1.102)


Właściwości karty wideo
Opis urządzenia NVIDIA GeForce 6100 nForce 405
Napis z karty GeForce 6100 nForce 405
Napis z BIOS'u Version 5.61.32.23.02
Typ mikroukładu GeForce 6100 nForce 405
Typ konwertera DAC Integrated RAMDAC
Zainstalowane sterowniki nv4_disp (6.14.10.9148 - nVIDIA ForceWare 91.48)
Rozmiar pamięci 256 MB

System: XP Home Edition + SP3.


Co mogę zmienić/dodać, żeby wyszło coś w miarę przyzwoitego?

Awatar użytkownika
 
Posty: 1877
Rejestracja: 19 lutego 2007, 14:56
Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 9
Motocykl: Honda Fireblade CBR1000RR SC59 REPSOL C-ABS
Rok produkcji: 2009
Samochód: Honda Civic TYPE-R FN2 CW

Post » 04 września 2011, 15:31

raczej w takim starym kompie nic nie da sie ulepszyc z hardware... pozostaje kupic nowy lub sformatowac i zainstalowc winde od nowa :)
Oficjalny Sklep FIREBLADE.PL -> http://sklep.fireblade.pl
Wydechy Taylormade Racing USA -> http://racetaylormade.pl

Awatar użytkownika
 
Posty: 177
Rejestracja: 10 maja 2009, 11:46
Lokalizacja: polska
Pochwały: 1
Motocykl: CBR1000rr SC57B + XL600V
Rok produkcji: 2006

Post » 04 września 2011, 20:05

Ja bym jeszcze go reanimował np.:

Zmiana procesora na:
(wiadomo że w grę wchodzą tylko graty używane,bo nie ma już tych standardów na rynku)

ATHLON64 X2 5600+ - 149zł

http://allegro.pl/athlon64-x2-5600-sock ... 93273.html

No i RAM: (NOWY)
2GB/800MHz - 75zł

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/p ... p5800.html

I na takiej konfiguracji spokojnie pójdzie ci win 7. a koszt nie duży bo około 250zł.
Jak nie potrzebujesz rakiety, a żeby wszystko płynnie śmigało to możesz próbować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
 
Posty: 20
Rejestracja: 23 lipca 2011, 22:32
Lokalizacja: Świętokrz
Motocykl: HONDA CBR 900
Rok produkcji: 1996

Post » 05 września 2011, 10:43

Format robiłem tydzień temu i nie pomogło. W sumie 250 zł to nie tak bardzo bardzo dużo więc może się skuszę. Co do ramu, mam jedną kość 1 GB i miejsce na jeszcze jedną. Może być 2 GB? Obiło mi się o uszy, że obie muszą być takie same.

Awatar użytkownika
 
Posty: 177
Rejestracja: 10 maja 2009, 11:46
Lokalizacja: polska
Pochwały: 1
Motocykl: CBR1000rr SC57B + XL600V
Rok produkcji: 2006

Post » 05 września 2011, 11:03

Nie muszą być takie same. Jak by były takie same uruchomiłby sie Dual chanel, ale w twoim przypadku nie patrzyłbym na to i montował 2 GB jak leci.

A ten Athlon X2 5600+ w porównaniu do tego Semrpona co masz teraz to jest ogromna przepaść w wydajności.

Awatar użytkownika
 
Posty: 596
Rejestracja: 21 kwietnia 2009, 18:38
Lokalizacja: Radomsko
Pochwały: 1
Motocykl: sc57a
Rok produkcji: 2005

Post » 05 września 2011, 11:08

Robiłeś format i nie przyspieszył?

Sprawdź dysk jakimś narzędziem.
Zazwyczaj ostre mulenie to wina padającego dysku.

Obejrzyj płytę główną jak znajdziesz rozlane kondensatory tzn. że płyta też ma dość.
Moto Psycho

 
Posty: 576
Rejestracja: 29 lutego 2008, 20:06
Lokalizacja: Warszawa/
Pochwały: 5
Motocykl: Junak M10/Maxster/KXF450->SM/TE450+SM
Rok produkcji: 0

Post » 05 września 2011, 16:10

zainstaluj sobie jakiegoś okrojonego linuxa to zawsze pomaga :)

Awatar użytkownika
 
Posty: 148
Rejestracja: 26 maja 2011, 08:21
Lokalizacja: RSL / Śląsk
Pochwały: 1
Motocykl: CBR 900RR Fireblade
Rok produkcji: 1997

Post » 05 września 2011, 17:40

nys dobrze mówi.
ja u siebie mam athlona64 3000 i 1Gb ramu - win7 hula aż miło, karta graf radeon5570 na PCI-e - czyli gry też fajnie śmigają, no i jest wspomaganie dla filmów HD na karcie graf :)

 
Posty: 15
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, 20:06
Lokalizacja: Swędzieni
Motocykl: Honda Fireblade SC33
Rok produkcji: 1996

Post » 06 września 2011, 12:59

Elo
Po pierwsze wyczyść go w środku, żeby wiatrki kręciły jak się należy a nie pchały kurz.
Sformatuj, pozbądź się wszystkiego i zaisntaluj jakąś chudą wersję XPka, Chrome i insaluj tylko to co jest lekkie i nie łączy się z netem, nie jakieś wyszukane programy (np. kiedyś winamp i GG to były lekkie programy, dzisiaj to rozbudowane ścierwa które szukają w necie aktualizacji itp.)
Zaleznie od biosa możesz podkręcić procka (delikatnie) i możesz sprawdzić na necie ale może procka też się da.
Do tego zainstaluj sobie wszystko tak żeby nic się nie włańczało przy uruchomieniu (np GG czy ares)
[C]alkowity [B]rak [R]ozumu

 
Posty: 576
Rejestracja: 29 lutego 2008, 20:06
Lokalizacja: Warszawa/
Pochwały: 5
Motocykl: Junak M10/Maxster/KXF450->SM/TE450+SM
Rok produkcji: 0

Post » 06 września 2011, 14:16

Lord613 pisze:Elo
Po pierwsze wyczyść go w środku, żeby wiatrki kręciły jak się należy a nie pchały kurz.
Sformatuj, pozbądź się wszystkiego i zaisntaluj jakąś chudą wersję XPka, Chrome i insaluj tylko to co jest lekkie i nie łączy się z netem, nie jakieś wyszukane programy (np. kiedyś winamp i GG to były lekkie programy, dzisiaj to rozbudowane ścierwa które szukają w necie aktualizacji itp.)
Zaleznie od biosa możesz podkręcić procka (delikatnie) i możesz sprawdzić na necie ale może procka też się da.
Do tego zainstaluj sobie wszystko tak żeby nic się nie włańczało przy uruchomieniu (np GG czy ares)


sam windows - używając twojego toku rozumowania - to takie ścierwo co łączy się z netem i szuka na okrągło aktualizacji i ze szczupłej wersji zaraz się rozrośnie do 20GB i to będzie tylko goluteńki system.

Awatar użytkownika
 
Posty: 20
Rejestracja: 23 lipca 2011, 22:32
Lokalizacja: Świętokrz
Motocykl: HONDA CBR 900
Rok produkcji: 1996

Post » 06 września 2011, 19:54

Format nic nie zmienił (jak już pisałem). Nie używam winamp'a i gg tylko aimp'a i aqq. Lżejsze są. Przy starcie nic się nie odpala więc nie tu jest problem. Do środka też zaglądałem. Syfu nie było za dużo. Płyta wygląda ładnie. Pozostaje więc zmiana podzespołów.

Awatar użytkownika
 
Posty: 113
Rejestracja: 06 lipca 2009, 22:52
Lokalizacja: Ciechanów
Motocykl: CBR 954
Rok produkcji: 2002

Post » 06 września 2011, 21:21

Fakt takie rady na odległość zawsze mają jakies mankamenty ale ja to widzę ta:

Zrób formata. Poinstaluj poprawnie cały sprzęt żebyś w menadżerze nie widział żadnych wykrzykników. Nie instaluj żadnego dodatkowego softu i sprawdź czy nadal musisz czekać 30s na odpowiedź z "mój komputer". Jeśli tak na bank masz coś sypniete - prawdopodobnie hdd. Innej opcji nie ma. Mam w domu 3 PC z czego jeden sporo bardziej leciwy od Twojej konfiguracji i takie hopki są nie do przyjęcia. XP ma małe wymagania i rozszerzenie ramu do 2 gb nic nie przyśpieszy eksploracji dysku :)
Ewentualnie masz wł/wył jakąś usługę win xp która robi takie cuda... Niektóre mają czas na długość ładowania systemu (i to znacząco), ale nie zetknąłem się z takim przypadkiem jak Twój.

Reasumując. Postawiony na czystą partycję win xp nie ma prawa chodzić tak jak to opisujesz. Nie jest to problem słabego sprzetu lecz prawdopodobnie defektu któregoś z jego elementów (prawdopodobnie dysku).

Pozdr.
CBR F3 -> CBR F4i -> CBR 954rr

Następna

Wróć do Off-Topic

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości