wirus1 pisze:Koledzy czy ktoś wyjaśni mi jeszcze jak to jest z tą hamownią. Hamownia mieży moc na kole i zawsze będzie mniejsza niż na wale korbowym? Producent podając 128km podaje moc na wale czy na kole? Czy ta dziura (przetarcie) w tłumiku może odbierać pare KM?
W tłumiku przelotowym dziura nie ma znaczenia, tym bardziej że jest niewielka i tylko na zewnętrznej części.
Co do hamowni to hamowałem kiedyś gsx600f właśnie na ulicy Kamiennej i sprzęt który posiadają mierzy również straty mocy w napędzie. Są one doliczane w trakcie pomiaru automatycznie i wynik mocy jest wartością na wale silnika (z tego co pamiętam).
Nie napisałeś, czy twój wynik jest na kole czy na wale?
Jeżeli na kole to jest bardzo dobrze, ale raczej chyba to jest na wale tak jak napisałem wyżej z dodaniem strat mocy w napędzie i by się wszystko zgadzało.
Przy twoim przebiegu nie martwiłbym się.

Moc producenta jest podana na wale i ta moc będzie zawsze większa niż na tylnym kole.
Niedługo planuje jechać tam swoim moto, więc poinformuje jak wyszło.
Upewnie się przy okazji, jak ta moc jest obliczana.
Wczoraj troche jeździłem i moje moto spokojnie odrywa przednie koło z płynnego gazy. Po prostu przyśpieszam i idzie w górę po przekroczeniu 6-7 krpm. Jak szarpnę gazem to stawia dęba. No, ale mam teraz zestaw DJ i filterek Pipercrossa.

Przydałaby się jeszcze dobra przelotka na kominie

Wirus, a możesz wrzucić tutaj swój wykres? Powinni ci go wydrukować...