Dzis odwiedzil mnie Luki913 i dostarczył oryginalny włącznik wentylatora, który mu sie popsuł.
Nowy w salonie Hondy to koszt 250 pln (?) więc posiedziałem troszkę i znalazłem kilka które będą działać w CBR'ce
Wszystkie te czujniki są stosowane w różnych samochodach.
Jak przypuszczam oryginalny czujnik wentylatora pracuje w zakresie temp. 103-90 stopni. Czujników pracujących w takich samych warunkach niestety nie znalazłem, wszystkie włączają sie w nieco innym zakresie temperatur, ważne jest żeby nie pracowały a raczej nie włączał wentylatora który będzie wystudzać ciecz poniżej temperatury w której zamyka sie termostat bo to już jest bez sensu. Jeśli zakres działania będzie niższy to po prostu wentylator będzie sie wcześniej załączać i troszke dłużej pracować jednak będzie spełniać swoją funkcję. Trzeba tylko sprawdzić w jakiej temp. zamyka sie termostat żeby wentylator nie kręcił kiedy będzie niepotrzebny.
Lista zamienników wygląda następująco ( indexy towaru wg. InterCars, wiec podajecie index w jakimkolwiek oddziale intercars i dostajecie czujnik w cenie jaką podałem )
Index / zakres pracy ( Wł/Wył ) / cena
1 850 198 / 92-87 / 39,99

-------------------------------
1 850 223 / 90-85 / 39,99

-------------------------------
1 850 266 / 90-85 / 51,90

i to wszystko co wyglada podobnie
są też włączniki które mają wyższą temperature wlączania wentylatora tylko że są dłuższe i nie wiem czy by sie w chlodnice zmiescily, jeśli ktoś ma troche czasu i możliwości zmierzyć jak dlugi czujnik może być wkręcony w chłodnice to możnaby coś dokładniej dopasować
wyglądają te czujniki tak

ten czujnik ma np. zakres pracy : włącza się przy 105 i wyłącza przy 90
powalczyłbym jeszcze z termostatem jeśli mógłby mi ktoś takowy dostarczyć