Witam,
Miałem ten sam problem z ładowaniem kupiłem nowy akumulator i nic to nie dało.
Wina była alternatora, regulatora napięcia i akumulator też był padaka.
Pomiar na wolnych obrotach 1200 rpm:
Po zamontowaniu nowego alternatora (po regeneracji

)
Napięcie (prąd zmienny) na trzech cewkach około 39 V na każdej z nich - stery alternator (spalona cewka) podawał ok. 40V, 40V, 20V
Nowy oryginalny regulator napięcia bez obciążenia - na wtyczce 15,5V - stary regulator który się grzał 12,5V
Cały układ przy w pełni naładowanym akumulatorze i zapalonych światłach mijania miałem 14,3 V
Jeśli jest poniżej 14 V przy w pełni naładowany akumulatorze to oznacza że coś nie tak z ładowaniem.
Sprawdź cewkę:
- odepnij wtyczkę wychodzącą z silnika ta od alternatora powinny być to 3 przewody koloru żółtego biała kostka
- odpal silnik
- zrób pomiar woltomierzem (prąd zmienny) pomiędzy 3 przewodami powinno być wszędzie równe napięcie ok. 40 V jeśli na którejś z cewek będzie duża różnica to alternator jest uszkodzony
- zrób pomiar omomierzem ( na zgaszonym silniku) między każdym przewodem żółtym a masą motocykla nie powinno być przejścia jeśli jest to alternator jest uszkodzony
Jeśli kupujesz akumulator to kup tali model jaki zaleca producent chodzi o jego pojemność (Ah) bo jeśli kupisz zadurzy to alternator dostaje i regulator napięcia a jeśli kupisz za mały to też źle bo moto może ciężko palić i akumulator możne być przeładowywany.
Daj znać jak ci poszło