Wygoda 03 czerwca 2011 r.
Andrzej Kapczuk
Wygoda 53
21-580 Wisznice.
Krzysztof Rębisz
ul. Chopina 2,
37-403 Jastkowice.
Oświadczenie z wezwaniem do obniżenia ceny
Jako kupujący – strona umowy kupna – sprzedaży motocykla marli HONDA CBR 1000 RR, numer ramy JH2SC57BX5M101445 zawartej z Panem w dniu 31 maja 2011 roku oświadczam, że przedmiotowy motocykl ma wadę fizyczną w postaci niedostatecznego ciśnienia oleju w silniku. Wada ta stwierdzona została w dniu 03 czerwca 2011 roku w serwisie technicznym autoryzowanego dealera HONDA w Lublinie działające pod nazwą handlową „Lubelskie Centrum Motocyklowe SOKÓŁ SC” (ul. Montażowa 14, 20-214 Lublin). W opinii serwisu wada ta wyłącza przedmiotowy pojazd z użytkowania jako potencjalnie niebezpieczny dla użytkownika i innych uczestników ruchu drogowego ( w załączeniu odpis opinii technicznej).
Wystawiając przedmiotowy motocykl na aukcji w serwisie aukcyjnym ALLEGRO (nr aukcji 1635496077) zapewniał Pan o idealnym stanie technicznym motocykla. Wykryta wada fizyczna z całą pewnością powstała przed zawarciem umowy ze mną i nie można wykluczyć, że została przez Pana podstępnie ukryta.
W powyższej sytuacji oświadczam, że korzystając z przepisu art. 559 i 560§1 Kodeksu cywilnego wzywam Pana do obniżenia ceny o kwotę równowartości przewidywanej naprawy w/w wady fizycznej czyli o kwotę 6945 zł (sześć tysięcy dziewięćset czterdzieści pięć złotych) w terminie 7 (siedmiu) dni od daty otrzymania tego pisma i przesłanie tej kwoty na moje konto bankowe o numerze 19 1020 3206 0000 8202 0064 5564.
Nie zastosowanie się do powyższego wezwania spowoduje wystąpienie przeze mnie na drogę sądową bez dalszych wezwań co narazi Pana na poniesienie kosztów procesu w skład których wchodzi m. in opinia biegłego z zakresu mechaniki pojazdowej, koszty zastępstwa procesowego oraz opłaty od pozwu. Niezależnie od tego wezmę pod rozwagę złożenie do organów powołanych do ścigania przestępstw zawiadomienia o możliwości popełnienia przez Pana czynu zabronionego stypizowanego w dyspozycji przepisu art. 286 Kodeksu karnego (oszustwa).
Z poważaniem
Uploaded with
ImageShack.us [ Dodano: Pią Cze 03, 2011 8:13 pm ]Gość jak dostał info, ale nie te które tu wkleiłem, zaraz z UK dzwonił ze trzy razy, i powiedział że nie da nic! Potem powiedział że może zwrócić tyle co na umowie(mój błąd cena na umowie 13800, a faktycznie zapłaciłem 18400)
Motocykl miła ustawione obroty na 1500, jak zajechałem do "Pana Heńka" to przy 1200 kontrolka na rozgrzanym do 90 st. zaczęła mrugać, i raniutko do serwisu!
Teraz wysłałem mu na maila to co wyżej papuga napisał, w poniedziałek wyślę pocztą (na pewno stary nie odbierze) ale to nie szkodzi. Zobaczymy jak zareaguje jak przeczyta tego maila.
Całe szczęście że mam świadka policjanta(kapitan) razem ze mną był po te truchło.