Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 21:56

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Skrzynia biegów

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: cbr 929
Rok produkcji: 2000

Post » 11 sierpnia 2009, 15:11

no panowie temat rzeka :diabel: proponuję lekturę dwóch artykułów:
http://www.motogen.pl/artykuly/porady/z ... art37.html
i tu cytat: "Sprzęgło przy motocyklowych niezsynchronizowanych skrzyniach biegów jest po to, aby z niego zawsze korzystać."
oraz drugi artykuł:
http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html
i kolejne cytaty: "Stąd wypowiedzi wielu motocyklistów, którzy ze zdziwieniem i entuzjazmem twierdzili, że zmiana bez sprzęgła w górę, wychodzi lepiej, ciszej, bardziej komfortowo niż ze sprzęgłem."
ale: "Opanowanie zmiany w górę w ten sposób pozwala na bezproblemową zmianę bez użycia sprzęgła. Przyznam szczerze, że używam sprzęgła (oprócz ruszania) tylko podczas jazdy spokojnej, powolnej, spacerowej. Im szybciej jadę, im agresywniej, tym rzadziej korzystam z lewej klamki."
Podsumowując ilu riderów tyle szkół :mrgreen:. Ja jednak poproszę o wypowiedź Czikena bo obrałem sobie go za moje motocyklowe guru hihi:

Pochwały: 1
Motocykl: sc57
Rok produkcji: 0

Post » 12 sierpnia 2009, 22:12

Ciekaw jestem ile motocyklistów prawidłowo redukuje bieg. Odpowiedniemu dodaniu gazu podczas zbijania biegów z jednoczesnym wciskania sprzęgła często też towarzyszy hamowanie klamką więc miedzy gaz wcale nie jest taki prosty. Kiedyś próbowałem ale nie praktykuje bo boje się że niekontrolowanie strzele ze sprzęgła - wogóle mi to nie wychodzi;)

Takie coś da się jedynie wyćwiczyć jak sytuacja na drodze wcale wymaga zwalniania i redukcji.

Poprzednia

Wróć do Usterki/awarie (CBR1000RR SC57)