Dzisiaj jest 06 czerwca 2025, 05:14

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Stacyjka, alarm i kilka pytń

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR1000RR SC59 2008-2016

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: SC 59
Rok produkcji: 2008

Stacyjka, alarm i kilka pytń

Post » 23 listopada 2012, 23:37

Witam wszystkich postanowiłem zamontować alarm motocyklowy do swojej SC 59 i w związku z tym mam kilka następujących pytań :

- pytanie 1 czy sc59 jest gaszona masą czy przez odcięcie zasilania na cewkę ?

- pytanie 2 czy rozkręcał ktoś stacyjkę od sc, gdyż ja odkręciłem dolna klapkę i tam wychodzą 2 kabelki, w instrukcji potrzebują 3 ;p

- pytanie 3 w opisie i w instrukcji napisane jest, że motocykl pobiera bardzo mało prądu w stanie czuwania (pobór prądu: =< 6mA), wiec jak to możliwe ze po 1h aku padł doszczętnie ;o co prawda syrena zawyła kilka razy ale bez przesady

- pytanie 4 jak to możliwe ze alarm działał mimo iż miałem podłączony sam plus bez minusa przy akumulatorze ? jedyne wytłumaczenie to to że jeden z kabelków podłączyłem do czerwono czarnego kabelka idącego od stacyjki gdzie pojawia się masa gdy zapłon jest wyłączony a "+" gdy zapłon się włącza dla tego też podłączyłem 2 różowy który odpowiadać ma za odcięcie zapłonu, i nagle czary po uruchomieniu motocykla wszytko ładnie pięknie aż nagle przypadkowo wdusiłem przycisk na pilocie od odblokowania alarmu i stały się czary właśnie ten różowy kabelek zaczął się jarać jak porąbany, i zastanawiam się czy to może być wina tego ze nie podłączyłem "-" do akumulatora ?, bo po podłączeniu niestety ale nie zdążyłem sprawdzić bo aku już nie uciągnął odpalenia a nie miałem prostownika w garagu ;p

- pytanie 5 czy jakaś nie wiem mała bateryjka ;p mini akumulator albo coś innego przeznaczonego tylko na ten alarm zdało by egzamin ? jak tak to jakieś pomysły na taki sprzęt ?

Z góry dzięki za odpowiedzi, najbardziej martwi mnie ta Energo pazerność tego zestawu bo nie wiem czy ja coś źle podłączyłem czy to wadliwy towar ;/

Pozdrawiam

Wróć do Usterki/awarie (CBR1000RR SC59)