Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 10:56

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

lampa z kierunkami

Tematy dotyczące ogólnych zagadnień Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: honda 1000rr Fireblade
Rok produkcji: 2007

lampa z kierunkami

Post » 01 października 2010, 15:50

Witam! mam pytanko,jak podłączyć tylną lampę zintegrowaną z kierunkami?do światła jest kostka ok , ale do kierunków tylko po jednym przewodzie???proszę o pomoc
kioto75

Motocykl: GSXR 1000 K7
Rok produkcji: 0

Post » 01 października 2010, 16:07

Kupujac lampe powinna byc instrukcja..Ale postaram sie odswierzyc pamiec:
- podlacz tylko na te o ile dobrze pamietam to do kierunkow sa pomaranczowe przewody(tutaj nie pamietam na 100% kolorow ale wyciagajac na pewno sie kapniesz)

Treaz tak, oryginalnie w tych lampach podaja ze uziemnie(masa) jest pociagniete do glownego przewodu czyli tylnej lampy..czyli na dobra sprawe podlaczasz kierunku bez uziemnieia i wszystko dziala..jezeli nie wiesz ktory to przewod od starego kierunku jest masa a ktory plusem mozesz sprobowac, polacz i zobacz czy kierunek dziala(nic sie nie stanie to znaczy ze polaczyles z masa) - tylko pamietaj zeby sprawdzic zanim skrecisz..

Istotny fakt dla wielu jak i dla mnie jest to ze w takim przypadku kierunkowskazy beda szybciej migaly..dzieje sie tak poniewaz zarowka pobiera wiecej pradu niz suma diod od kierunku..jest na to kilka prostych sposobow:
- polaczenie z zarowka i ukrycie zarowek w owiewce - zdecydowanie najglupsza metoda jaka jest, ale na upartego dziala
- podanie obciazenia w postaci rezystorow..dajesz dwa duze rezystory na polaczeniu przewodow..minus rozwiazania ze rezystory "podobno sie grzeja" i trudno tak duze dostac, mozna laczyc mniejsze sumujac opor ale hehehehe jak kto woli (w razie czego mozemy sie dogadac i ci wysle takie rezystory)
- ostatnia metoda to zmiana kostki - przerywacza, mowisz ze masz wiec powinno byc ok tylko sa dwa rodzaje kostek i ja do siebie musialem niestety z niemiec sciagac bo moja byla troszke inna, gdzies nawet mam temat na forum..

Mysle ze wszystko powinno byc jasne;)

Motocykl: honda 1000rr Fireblade
Rok produkcji: 2007

Post » 01 października 2010, 17:37

Dziękuje bardzo!myślę że dam radę.Pozdrawiam!
kioto75

Wróć do Ogólne (CBR1000RR SC57)