Dzisiaj jest 13 listopada 2019, 14:13

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

Termostat - jaki?

Tematy dotyczące ogólnych zagadnień Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika
 
Posty: 389
Rejestracja: 06 czerwca 2007, 20:12
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Motocykl: Bmw S1000 RR
Rok produkcji: 2010

Termostat - jaki?

Post » 04 listopada 2014, 19:45

Witam. :)

Jaki jest fabrycznie termostat założony w Sc57a 2005? Chodzi mi o temperature jego otwarcia. ??

Czy istnieje możliwość założenia termostatu - o mniejszej temperaturze otwarcia ?, jeżeli tak to jaki i gdzie ewentualnie taki kupić?
bo temperatura na poziomie 100-109 stopni jednak jest troche przy duża jak dla mnie i "nie normalna".

plyn mam zalany nowy do układu. :)

 
Posty: 21
Rejestracja: 22 stycznia 2014, 12:41
Lokalizacja: Otwock
Pochwały: 1
Motocykl: 1000RR
Rok produkcji: 0

Re: Termostat - jaki?

Post » 08 listopada 2014, 12:47

Dołaczam do pytania tylko ze u mnie rosnie temperatura nawet do 125 , nagrzewa sie powoli , wentylator nie daje rady i chodzi caly czas a temp stale rosnie , plyn zalany nowy preston. mialem zamontowac 2 wentylator jak sc59 ale postanowilem ze najpierw sprawdze termostat moze nie otwierac sie do konca?

Awatar użytkownika
 
Posty: 68
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 19:48
Lokalizacja: Warszawa
Motocykl: cb500,cbr600,954, sc57a
Rok produkcji: 2004

Re: Termostat - jaki?

Post » 08 listopada 2014, 15:18

Tylik pisze:Witam. :)

Jaki jest fabrycznie termostat założony w Sc57a 2005? Chodzi mi o temperature jego otwarcia. ??

Czy istnieje możliwość założenia termostatu - o mniejszej temperaturze otwarcia ?, jeżeli tak to jaki i gdzie ewentualnie taki kupić?
bo temperatura na poziomie 100-109 stopni jednak jest troche przy duża jak dla mnie i "nie normalna".

plyn mam zalany nowy do układu. :)


Tylik z tego co wiem, to są jak najbardziej normalne temperatury w sc57 :) u mnie w upały w korkach też temperatura oscyluje na poziomie 100-109 stopni.
Ale 125 to już przesada



Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Awatar użytkownika
 
Posty: 389
Rejestracja: 06 czerwca 2007, 20:12
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Motocykl: Bmw S1000 RR
Rok produkcji: 2010

Re: Termostat - jaki?

Post » 08 listopada 2014, 16:34

Tylko że tutaj to i bez upałów 25-30, jest taka temperatura i nie ma różnicy.

RR postoi dłużej niż 15-20 minut pod garażem i temperatura powoli wzrasta i dochodzi spokojnie do tych 115-122 stopni.
wiatrak cały czas chłodzi, jest obieg ale widać nie ma siły zbić tej temperatury tylko jak już to ją utrzymuje tylko.. :/

Awatar użytkownika
 
Posty: 68
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 19:48
Lokalizacja: Warszawa
Motocykl: cb500,cbr600,954, sc57a
Rok produkcji: 2004

Re: Termostat - jaki?

Post » 09 listopada 2014, 10:13

Czy dobrze rozumiem, że pokazało Tobie nawet 122 st? :O


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Awatar użytkownika
 
Posty: 389
Rejestracja: 06 czerwca 2007, 20:12
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Motocykl: Bmw S1000 RR
Rok produkcji: 2010

Re: Termostat - jaki?

Post » 09 listopada 2014, 18:15

Tak

Awatar użytkownika
 
Posty: 68
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 19:48
Lokalizacja: Warszawa
Motocykl: cb500,cbr600,954, sc57a
Rok produkcji: 2004

Re: Termostat - jaki?

Post » 09 listopada 2014, 21:18

To u mnie nie było nigdy tak wysokich temperatur. Na Twoim miejscu rozejrzałbym sie za nowym oryginalnym termostatem.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Awatar użytkownika
 
Posty: 163
Rejestracja: 27 maja 2014, 11:04
Lokalizacja: Koło
Pochwały: 2
Motocykl: Honda cbr 929
Rok produkcji: 2000

Re: Termostat - jaki?

Post » 10 listopada 2014, 13:12

a moze nie masz odpowiednio dobrze odpowietrzonego ukladu chlodzenia, musial bys sprawdzić czy termostat ci sie otwiera i jak co dobrze odpowietrzyć uklad, tutaj jest filmik jak mozna samemu zrobic serwis moto http://www.youtube.com/watch?v=hHcHDIco4GQ, o ukladzie chlodzenia jet od 5:50 do 12:25, moze to sie komus przyda bo temp na poziomie 120 kilku stopni to za duzo

Awatar użytkownika
 
Posty: 1535
Rejestracja: 18 maja 2011, 20:50
Lokalizacja: Mrągowo
Pochwały: 16
Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
Rok produkcji: 2005

Re: Termostat - jaki?

Post » 10 listopada 2014, 13:57

tylko że fabryczny termostat otwiera przy 80-84stC a max otwarty jest przy 90st C więc to nic nie zmieni jak wstawisz taki ktory otworzy sie przy niższej temp bo przy 90 i tak masz juz otwarty a układ się nagrzewa dalej. nic na to nie poradzisz raczej, chyba że może zalanie jakiegoś super środka np takiego http://motul.sklep.pl/pl/chlodnica/162- ... ocool.html piszą że obniża temperature o 15st niby ale nie mozna uzywać ponizej 0st wiec na zime do nieogrzewanego garazu trzeba by zlewać na zime.

Awatar użytkownika
 
Posty: 389
Rejestracja: 06 czerwca 2007, 20:12
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Motocykl: Bmw S1000 RR
Rok produkcji: 2010

Re: Termostat - jaki?

Post » 10 listopada 2014, 14:24

hmm uklad mam dobrze odpowietrzony i plynem motula caly zalany. :)
bo chyba innego odpowietrznika niz korkiem chlodnicy przy lekko rozgrzanym plynie nie ma :D ?

Awatar użytkownika
 
Posty: 432
Rejestracja: 20 grudnia 2011, 19:55
Lokalizacja: Cieszyn
Pochwały: 11
Motocykl: SC-57
Rok produkcji: 2004

Re: Termostat - jaki?

Post » 10 listopada 2014, 19:18

W korkach potrafi spokojnie dobić te 115... Na postoju jesli odpalisz zimne moto, to nie powinno dojsc do 122, po jezdzie, moze tak. Sprawdz lub podmień tez korek, ale niestety SC57A grzeją sie tak...

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Termostat - jaki?

Post » 10 listopada 2014, 19:34

stashekcn pisze:W korkach potrafi spokojnie dobić te 115... Na postoju jesli odpalisz zimne moto, to nie powinno dojsc do 122, po jezdzie, moze tak. Sprawdz lub podmień tez korek, ale niestety SC57A grzeją sie tak...


dokładnie ten typ tak ma. Korek jak najbardziej może robić dym.
Oddam nerkę za cbr :)


Wróć do Ogólne (CBR1000RR SC57)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość