czy żeby wymienić świece w sc57a 2005r. - musze rozebrać całego airboxa oraz odchylić wtryski prócz tego co piszą w serwisówce odnośnie odchylenia chłodni na bok??
mam serwisówke sciągniętą, oraz posiadam oem klucz łamany do świec hondy z zestawu ze schowka.
moto już rozebrane wg. serwisówki czyli odkręcona i odchylona chłodnica na bok, zdemontowany grill wlotu powietrza, wiatrak zdjęty itp. - ale jest problem z demontażem samego dolotu powietrza do filtrów, który znajduje się nad pokrywą zaworów.
2 śrubki mam odkręcone po bokach przy ramie (pod owiewką baku).. ale nie chce mi wyjść do przodu w strone koła, tylko tak jakby coś jeszcze trzymało?
w serwisówce nic nie wspominają o demontażu całego airboxu lub tymbardziej owiewki baku albo wtrysków, a dolot nie chce mi wyjść.. a tylko to mi zostało by się tam dostać ehh
pomocy.
..sorry za odkopanie tematu, będzie najwyżej dla potomnych bo przesrane są w tym modelu świeczki
[ Dodano: Pią Lis 29, 2013 8:17 pm ]Dobra, wziąłem się sam - więc będzie dla przyszłych pokoleń..

bo każdy wie że dzwonią, ale już nie w którym kościele i nikt nie napisze.
żeby wymienić świece w modelu SC57A / SC57B (2004-2007) trzeba:
- zdemontować: owiewke / osłone baku, odchylić bak (metalowy) w góre, zdemontować filtry powietrza i całego airboxa (góra+dół), odchylić na bok wtryski i ich listwe z wiązką, odkręcić dolną część wlotu powietrza pod airboxem, odkrecić grill i wlot powietrza do airboxa (nad chłodnicą), odkręcić i odchylić na bok chłodnice na bokach na wężach, i dobrze by było odkręcić wiatrak od chłodnicy na bok luzem
na początku dobrze jest ściągnąć serwisówke z Naszego forum sc57 by wiedzieć jak się wziąść za odchylenie na bok chłodnicy i które śruby poodkręcać tam + mieć dobry klucz do świec 16mm, najlepiej łamany.
Oczywiście w serwisówce nic nie ma że trzeba się dobrać od strony airboxa do świec i góre moto od baku też rozebrać, mimo że dół od chłodni też rozbieramy
p.s: wlot airobxa do filtrów dzieli się na 2 części

jedna nad chłodnią, druga pod airboxem.
kilka fot podglądowych:
mam nadzieje że będzie jakaś pochwała, bo nikt sensownie jeszcze nie napisał co dokładnie rozbieramy tylko każdy o serwisówce lub o chłodnicy że zdjąć bąka.