Dzisiaj jest 10 grudnia 2019, 02:32

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Ogłoszenie Admina
BRELOKI HONDA FIREBLADE.PL cena dla forumowiczów 10zł info na PW

ponowny problem z temperaturą

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR929RR SC44 2000-2001

Moderatorzy: maciekx, Tytus

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

ponowny problem z temperaturą

Post » 22 maja 2014, 23:31

Witam, pod koniec tamtego sezonu wymieniłem w moto pompę płynu, termostat oraz zalałem świeży płyn do układu po wcześniejszym przepłukaniu go na chyba 3 czy 4 sposoby. Niestety problem wysokiej temperatury powrócił po przejechaniu 400 km (wiem wiem mało coś ostatnio jeżdżę). Stan płynu jest ok, a nawet ponad bo ze zbiorniczka czasem jeszcze schodzi odpływem. Płyn też zalany z wyższej półki. Nie włącza mi się wentylator (dopiero dziś się zbuntował na ostatnich 0 km po mieście, wcześniej wszystko jak w zegarku czy tam jak w serwisówce). Mam dwa pytania:
- czy od wiatraczka jest jakiś bezpiecznik który mógł się przepalić (jak tak to który to)?
- czy na 99% tak jak myślę po prostu siadł czujnik w chłodnicy od temperatury?

I przepraszam za zakładanie nowego tematu jeśli kogoś powtarzam i liczę na jakieś sugestie.

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 23 maja 2014, 18:48

zobacz pod siedzeniem bezpieczniki. Możesz na krótko sobie sprawdzić w 1min z czujnika przy chłodnicy dać kabel do masy i musi chodzić.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 23 maja 2014, 21:40

Tak właśnie myślałem zrobić, ale to po weekendzie bo póki co nie ma czasu. Czyli bezpieczniki są tylko pod siedzeniem, nie ma gdzieś jeszcze po drodze na kablu czy coś?
A nie orientujesz się czy jak zrobię dodatkowy włącznik wentylatora manualny przy kierownicy to możne takie rozwiązanie palić nowy czujnik wentylatora? Po prostu bym dopiął kable do wentylatora prosto od aku z przełącznikiem po drodze (taka dodatkowa opcja gdyby się sytuacja powtórzyła w podróży po wymianie czujnika). Tylko tym sposobem napięcie może iść tez na czujnik i nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Czy może wtedy trzeba założyć drugi wentylator?

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 24 maja 2014, 02:28

Masz tylko pod siedzeniem. I przy 104 powinien się załączyć. Miałem na krótko w 929 jeden koniec do masy drugi wlutowany w przewód od czujnika i wyłącznik kołyskowy przytwierdzony do lagi na trytytke. 100 w miescie ci nie przekroczy mi na wł wentylatorze trzymała 95.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 06 czerwca 2014, 11:33

I niestety problem z temperaturą ciągle trwa. tydzień temu rozebrałem górny plastik i okazało się że nie ma stanu płynu w chłodnicy więc dolałem i myślałem że będzie ok i faktycznie wszystko było jak należy (wentylator załączał się przy 105) ale tylko na chwilę. Niestety po przejażdżce jakiś 20-30 km jak stanąłem na parkingu temp zaczęła rosnąć a płyn wylatywał przez przelew od zbiorniczka i historia z temp. zaczyna się od nowa.
Podsumowując:
- czujnik w chłodnicy jest ok, bo jak jest zamoczony w płynie wszystko działa.
- termostat i pompę wody wymieniałem w zimę
- poziom płynu rośnie w zbiorniczku wyrównawczym aż w końcu wywala go przez przelew, układ traci odpowiednią ilość i niezanurzony czujnik wentylatora nie reaguje.
W wolnym czasie wyjmę zbiorniczek i sprawdzę przewody czy po prostu coś nie blokuje powrotu płynu do chłodnicy. Miał ktoś podobny przypadek? Czekam na jakieś sugestie.

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 06 czerwca 2014, 13:31

jeszcze bym zobaczył korek od chłodnicy czy nie jest uszkodzony
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 15:34

A jak sprawdzić ten korek i czemu to by miała być przyczyną (pytam z ciekawości). Czy objawy uciekającego płynu przez przelew zbiornika na to wskazują?

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 16:03

może być to przyczyną jak piszesz. Zobacz sobie jak ten korek wygląda.
Oddam nerkę za cbr :)

Awatar użytkownika
 
Posty: 432
Rejestracja: 20 grudnia 2011, 19:55
Lokalizacja: Cieszyn
Pochwały: 11
Motocykl: SC-57
Rok produkcji: 2004

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 16:50

Korek musi trzymać ciśnienie 1.4 bara... bardzo możliwe że jest nieszczelny. Druga kwestia, jak nalewałeś płyn... Może masz zapowietrzony układ.

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 21:45

Dobrze ale jak mogę sprawdzić sprawność korka to raz i jak odpowietrzyc uklad. Po wymianie płynu rozpalalem moto z odkreconym korkiem zeby troche pochodzilo. Wystarczy takie odpowietrzenie?

 
Posty: 3403
Rejestracja: 19 grudnia 2010, 13:40
Lokalizacja: Piechcin
Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 21:48

zobacz najpierw tak a jak nie kup korek. Zobacz w serwisówce może coś na temat korka jest.
Oddam nerkę za cbr :)

 
Posty: 62
Rejestracja: 29 października 2013, 14:11
Motocykl: 929
Rok produkcji: 0

Re: ponowny problem z temperaturą

Post » 07 czerwca 2014, 22:03

ok tylko jak mam go sprawdzić (w jaki sposób) bo wizualnie wydaje się ok.
Drugie pytanie to czy może być korek od innego modelu hondy? jest tego sporo na allegro. chociaż najlepszy byłby nowy ale nie mogę znaleźć. wiele jest z nabitym 1.1 i nie wiem czy to ciśnienie czy co?

Następna

Wróć do Usterki/awarie (CBR929RR SC44)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość