Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 06:08

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Yamaha R6 & Honda Fireblade

Ciekawe filmy i inne

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 9
Motocykl: k8 1000 / F3 stunt
Rok produkcji: 2000

Post » 04 maja 2011, 10:18

To proponuje kiedyś ustawić większą ekipę z okolic, zabrać sprzęt filmowy i przy sprzyjającej pogodzie wybrać się na Jesenik. Tam plener i trasa robiła by wrażenie na odbiorcy filmu. :) Film bardzo fajny.

Pochwały: 1
Motocykl: sc57
Rok produkcji: 0

Post » 04 maja 2011, 19:02

super filmik szczególnie jak na pierwszy raz. Powiedz mi jeszcze parę rzeczy:

1. Jakich programów używałeś do montażu oraz czy robiłeś w nim jakieś specjalne efekty, balansowałeś kolorami czy to wszystko zasługa ujęć i kamery?
2. Mógłbyś podać jak zrobiłeś kilka klipów ? np
ten z przybliżającym się asfaltem 0:10
ten przy asfalcie 0:57
i ten przy ścianie 1:38 to zbliżane zdjęcie czy film?

Generalnie też się tym fascynuje ale dopiero się uczę. Bawię się w sony vegas pro 10 a teraz od niedawna przeszedłem na affter effect cs4

Motocykl: Honda CBR 900RR
Rok produkcji: 1994

Post » 04 maja 2011, 21:53

O, diobol zadał fajne pytania, również się do nich dołączam :D A pokręcić coś to chętnie bym z wami chciał, ale z mazur na śląsk trochę jest niestety hehe :P

Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Motocykl: Tuono
Rok produkcji: 0

Post » 20 czerwca 2011, 14:48

Honda, możesz napisać odpowiedzi na pytania zadane przez diabol - też mnie to interesuje :)

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: Były dwie SC33
Rok produkcji: 1999

Post » 20 czerwca 2011, 15:20

diobol pisze:super filmik szczególnie jak na pierwszy raz. Powiedz mi jeszcze parę rzeczy:

1. Jakich programów używałeś do montażu oraz czy robiłeś w nim jakieś specjalne efekty, balansowałeś kolorami czy to wszystko zasługa ujęć i kamery?
2. Mógłbyś podać jak zrobiłeś kilka klipów ? np
ten z przybliżającym się asfaltem 0:10
ten przy asfalcie 0:57
i ten przy ścianie 1:38 to zbliżane zdjęcie czy film?

Generalnie też się tym fascynuje ale dopiero się uczę. Bawię się w sony vegas pro 10 a teraz od niedawna przeszedłem na affter effect cs4

Witam, wcześniej nie widziałem tych pytań bo nie zaglądałem do tego tematu... więc po kolei :)

Do zmontowania filmu "Yamaha R6 & Honda Fireblade" użyłem Sony Vegas Movie Studio HD 10 czyli to ta uboga wersja Vegasa. Teraz pracuję na Sony Vegas Pro 10 i pierwszy film jaki na nim zmontowałem to "Motocykliści DSW".

1.Na każdy klip nakładam efekty do korekcji kolorów, balansu bieli, kontrastu, nasycenia...
Teraz jak patrzę na na film o R6 to jest on mocno za ciemny i na V10Pro poprawiłbym wszyskie klipy.
2. Efekt przybliżającego się asfaltu to tzw. Vertigo Effect lub inaczej Contrazoom (mozna zobaczyć na youtube jak to wygląda). W skrócie, masz zrobione zbliżenie i jedziesz kamerą do przodu i jednocześnie zoomem oddalasz obiekt (lub na odwrót) i wtedy obraz robi się rozciągnięty.
Ujęcie w garażu przy ścianie zrobione było ze zwykłego statywu na 3 nogach tzn. Statyw oparty był tylko na dwóch nogach (jedna w powietrzu) i przesuwałem statyw i trzymałem za głowicę (głowica 3D) operując kamerą.

Co do montażu to przyzwyczaiłem się do Sony Vegas i mi w zupełności wystarcza. Przez jakiś czas wpadłem w głupi wir kłótni forumowych na temat wyższości jednego programu nad drugim i byłem zdecydowany na kupno CENZURA'a i Final Cut Studio. Wyszło jak wyszło i zacząłem poznawać Vegasa Pro i teraz pracuje mi się na nim intuicyjnie i na razie przeszły mi przesiadki na inne softy.

After Effects super do robienia efektów, ale jeżeli już chcesz montować filmy na sofcie Adobe to ich programem do montażu jest Adobe Premiere bo AE służy głównie do dodawania efektów, ale na nim też da się montować ;)
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2011, 15:23 przez Honda, łącznie zmieniany 2 razy

Awatar użytkownika

Pochwały: 3
Motocykl: był zawsze moim marzeniem
Rok produkcji: 2018

Post » 20 czerwca 2011, 18:27

Brawo. Filmy wyśmienite aż rewelacyjne. Jestem pełen podziwu. :clap: Pomyśl o zarobkowym filmowaniu. Pewnie nie jedna grupa motocyklowa zapłaci za złożenie podobnych filmów. :)

Poprzednia

Wróć do Filmy, Humor i Media