diobol pisze:super filmik szczególnie jak na pierwszy raz. Powiedz mi jeszcze parę rzeczy:
1. Jakich programów używałeś do montażu oraz czy robiłeś w nim jakieś specjalne efekty, balansowałeś kolorami czy to wszystko zasługa ujęć i kamery?
2. Mógłbyś podać jak zrobiłeś kilka klipów ? np
ten z przybliżającym się asfaltem 0:10
ten przy asfalcie 0:57
i ten przy ścianie 1:38 to zbliżane zdjęcie czy film?
Generalnie też się tym fascynuje ale dopiero się uczę. Bawię się w sony vegas pro 10 a teraz od niedawna przeszedłem na affter effect cs4
Witam, wcześniej nie widziałem tych pytań bo nie zaglądałem do tego tematu... więc po kolei
Do zmontowania filmu "Yamaha R6 & Honda Fireblade" użyłem Sony Vegas Movie Studio HD 10 czyli to ta uboga wersja Vegasa. Teraz pracuję na Sony Vegas Pro 10 i pierwszy film jaki na nim zmontowałem to "Motocykliści DSW".
1.Na każdy klip nakładam efekty do korekcji kolorów, balansu bieli, kontrastu, nasycenia...
Teraz jak patrzę na na film o R6 to jest on mocno za ciemny i na V10Pro poprawiłbym wszyskie klipy.
2. Efekt przybliżającego się asfaltu to tzw. Vertigo Effect lub inaczej Contrazoom (mozna zobaczyć na youtube jak to wygląda). W skrócie, masz zrobione zbliżenie i jedziesz kamerą do przodu i jednocześnie zoomem oddalasz obiekt (lub na odwrót) i wtedy obraz robi się rozciągnięty.
Ujęcie w garażu przy ścianie zrobione było ze zwykłego statywu na 3 nogach tzn. Statyw oparty był tylko na dwóch nogach (jedna w powietrzu) i przesuwałem statyw i trzymałem za głowicę (głowica 3D) operując kamerą.
Co do montażu to przyzwyczaiłem się do Sony Vegas i mi w zupełności wystarcza. Przez jakiś czas wpadłem w głupi wir kłótni forumowych na temat wyższości jednego programu nad drugim i byłem zdecydowany na kupno CENZURA'a i Final Cut Studio. Wyszło jak wyszło i zacząłem poznawać Vegasa Pro i teraz pracuje mi się na nim intuicyjnie i na razie przeszły mi przesiadki na inne softy.
After Effects super do robienia efektów, ale jeżeli już chcesz montować filmy na sofcie Adobe to ich programem do montażu jest Adobe Premiere bo AE służy głównie do dodawania efektów, ale na nim też da się montować