Witam , przyszło mi do zamawiania oleju . rozmawialem przy tym z kolega... chce kliknac zamow ( castrol power1 10w40) a on do mnie dlaczego placisz tyle za olej!!?? Przeciez ten 10w40 a innego 10w40 prawie niczym sie nie rozni i faktycznie czytalismy opisy itp... i parametry sa prawie ze takie same....Wiecie cos na ten temat?? Czy rozni sie 10w40 do auta a do moto??
A po za mokrym sprzęgłem zakres obrotów jest troszeczkę większy w motorze i chyba nie chciał bys aby zerwal sie film olejowy przy odcince ... a tak ogolnie to poczytaj sobie o różnicach i juz bedziesz wszystko widzial.
dokładnie tak jak arek pisze silnik motocyklowy ma inne charakter pracy a olej do niego(jeśli jest robiony na tej samej bazie) rózni sie dodatkami uszlachetniającymi ale o nich producenci nie pisza na opakowaniach bo to jest sekret!
ceeb, olej powinieneś kupić jak najlepszy dla swojego moto bo to się przekłada później na żywotność pieca panewek itp itd ....................
a mozna kupić też samochodowy i później będzie post silnik chodzi jak sieczkarnia co się stało