Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 16:20

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Problem z zarejestrowaniem CBR 900 rr

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: CBR 1000 RR
Rok produkcji: 2006

Problem z zarejestrowaniem CBR 900 rr

Post » 01 marca 2014, 19:23

Witam. Mam taki problem, kupiłem wymarzoną Hondę CBR, moto sprowadzone z Włoch. Mam wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji tylko że na certyfikacie wymeldowania we Włoszech jest data 27.03.2013 a mam umowę z Włochem in Blanco i muszę wpisać datę i nie wiem czy wpisać datę z certyfikatu czy datę kiedy kupiłem moto od handlarza? Możecie mi coś doradzić w tej kwestii. Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

Motocykl:

Post » 01 marca 2014, 19:44

Kolego jak widzisz handlarz się pominął czyli ty zawarłeś umowę z włochem to data kiedy raczej ta z transakcji włoskiej upewnij się jeszcze i może niech koledzy zabiorą głos podlec na powitalnie ;)

Post » 01 marca 2014, 19:54

Więc poczekamy na następne wypowiedzi.

Awatar użytkownika

Motocykl:

Post » 01 marca 2014, 20:25

A tak patrząc to Włoch robi wymeldowanie a ty możesz po motor i za 2 miechy jechać i pisać dopiero umowę i płacic kase ;)

Pochwały: 1
Motocykl: sc57b Repsol
Rok produkcji: 2007

Post » 01 marca 2014, 20:30

dokladnie tak jest jak kolega wyzej pisze....musisz wpisac date kupna jakby z wlochem....i bedzie ok.....

Post » 02 marca 2014, 02:34

No w certyfikacie jest data z marca zeszlego roku z dopiskiem ze na eksport za granice i dlatego nie wiem co mam robic. Bo w informacji w US mowili ze tak nie moze byc bo co sie dzialo z pojazdem przez rok. Ja mowilem ze to tak jak w niemczech mozna wymeldowac i czekac na kupca.

[ Dodano: Nie Mar 02, 2014 1:37 am ]
koras pisze:dokladnie tak jest jak kolega wyzej pisze....musisz wpisac date kupna jakby z wlochem....i bedzie ok.....

Czyli ktora date? Ta z zeszlego roku z certyfikatu czy ta z kupna z przed miesiaca?

Pochwały: 5
Motocykl: CBR SC28
Rok produkcji: 0

Post » 02 marca 2014, 08:47

Miałem dość podobną sytuację., prawie pięć lat temu. Moto z Belgii ściągnięte przez jedną osobę wprawdzie nie handlarz, gdyż była ściągana dla siebie, ale nie rejestrował. Po dość długim czasie kupiłem. Ja nie miałem dokumentu z wymeldowania tylko sam dowód rejestracyjny. Jeśli chodzi o datę to na umowie wpisana była data kupna nie wyrejestrowania, nie miałem żadnych problemów. Nie wiem jakimi prawami rządzą się włochy, ale skoro jesteśmy w UE to w mojej opinii, guzik Cie interesuje notatka o eksporcie gdyż dalej moto jest na terenie UE i na terenie UE będzie rejestrowane, może handlarz chciał się zabezpieczyć bo za wschodnią granicę by już go nie sprzedał.
Ja wpisałbym tak jak mówią w US, teoretycznie oni wiedzą lepiej :027: i wpisałbym datę kupna sprzed kilku dni jak masz taką możliwość. w momencie, gdy będzie miał zbyt długi odstęp czasu od kupna / patrz umowa/ i zgłoszeniem tego faktu do US, też mogą się przyczepić, gdyż gdzieś w przepisach jest powiedziane że na tę czynność jest chyba 30dni, tak wiec po co się narażać.
Lecąc dalej umowę masz spisaną z włochem to nie ważne co wpisując i tak handlarz się może na Ciebie wypiąć i powie panie radź pan se sam, do Włoch nie jest tak daleko. On kasę już wziął. Poza tym z prawnego punktu widzenia on nie brał w tej transakcji udziału, bo nie on jest wpisany na umowie.
Na ten temat można by poemat napisać.
Pisz aktualną datę a jak będzie źle to wróć co domu zrób drugą umowę z datą taką jak powiedzieli w US. po 2 dniach idziesz US i mówisz ze skontaktowałeś się sprzedającym i wysłał Ci nową poprawioną umowę. Ta cała papierologia to i tak pic na wode.. :D
Powodzenia w rejestracji.

PS. Przypomniałem sobie... ja nie miałem tablicy, ale to już chyba w wydziale komunikacji mnie ścigneli. Napisałem oświadczenie ze zaginęła w transporcie o po sprawie. wszystko od ręki załatwione w kilka dni. W US dostaniesz papierek i lecisz ze wszystkim do wydziału komunikacji, tłumaczenia przeglądy itp. i po sprawie

Awatar użytkownika

Motocykl:

Re: Problem z zarejestrowaniem CBR 900 rr

Post » 02 marca 2014, 15:35

domagalka pisze:Witam. Mam taki problem, kupiłem wymarzoną Hondę CBR, moto sprowadzone z Włoch. Mam wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji tylko że na certyfikacie wymeldowania we Włoszech jest data 27.03.2013 a mam umowę z Włochem in Blanco i muszę wpisać datę i nie wiem czy wpisać datę z certyfikatu czy datę kiedy kupiłem moto od handlarza? Możecie mi coś doradzić w tej kwestii. Bardzo proszę o pomoc.

U mnie byl rok roznicy na dacie wymeldowania i na umowie k/s i nie bylo problemu.
Ale pewnie co urzad to inny obyczaj robia jak maja ochote.

Pochwały: 5
Motocykl: CBR SC28
Rok produkcji: 0

Post » 02 marca 2014, 17:15

Czyli podsumowując zrobić jak chce urząd i nie będzie problemu. :one:

Motocykl: Była SC 33 jest SC57 A
Rok produkcji: 2005

Post » 02 marca 2014, 18:50

Kolego to jest tak jak w Niemczech. Najpierw data wymeldowania (dokument o wymeldowaniu), a potem umowa kupna- sprzedaży . Nie ma innej opcji. Moto po wymeldowaniu mogło stać i czekać na klienta nawet rok, czy dwa.

A i najważniejsze nie strzel gafy, ze kupiłeś od handlarza, bo wtedy możesz zapomnieć o rejestracji. Ty byłeś po moto i nikt inny!!!!

Motocykl:

Post » 02 marca 2014, 22:17

kolega właśnie rejestruje motocykl z włoch i tez mial ten dylemat. w US pytali sie dlaczego jest duza rozbierzność dat. na to kolega odpowiedzial ze włoch wywiozł moto do swojej partnerki(polki) do polski, jakis czas temu a teraz sprzedal. hihi:

Awatar użytkownika

Motocykl:

Post » 03 marca 2014, 11:26

Maki pisze:Kolego to jest tak jak w Niemczech. Najpierw data wymeldowania (dokument o wymeldowaniu), a potem umowa kupna- sprzedaży . Nie ma innej opcji. Moto po wymeldowaniu mogło stać i czekać na klienta nawet rok, czy dwa.

A i najważniejsze nie strzel gafy, ze kupiłeś od handlarza, bo wtedy możesz zapomnieć o rejestracji. Ty byłeś po moto i nikt inny!!!!

Sek w tym zeby sie nie okazalo ze w tym czasie byl w pracy, bo moze miec w klopoty jak go sprawdza.A ze sie nudza to nieraz sprawdzaja.

Następna

Wróć do Ogólne Dyskusje