Witam serdecznie
Od niedawna jestem posiadaczem cbr 954. Niestety jak to w życiu bywa, zrobiłem błąd. Błędem było kupno tego właśnie egzemplarza. Wpadłem na straszną minę. Nie wiem czy może być gorzej. Sprawa wygląda następująco... Przyjechał kumpel, jedziemy? Jedziemy. Sprawdzam stan oleju przed wyjazdem. Powyżej połowy stanu minimum/maximum. No dobra. Nawinęliśmy 160km. Jako, że dawno nie jeździłem i mam respekt do moto jechaliśmy spokojnie. Dopiero po około 40 minutach jazdy, moto rozgrzane około 95 stopni, pusta dwupasmowa droga odwinąłem. Licznik pokazał 250, odpuściłem. Resztę trasy jechaliśmy max 110-120. Spalanie wyszło około 5,5 litra na 100. Dojechaliśmy do miasta, kolega wszczął alarm. Śmierdzi olejem. Sprawdzam stan oleju, a tam ciut powyżej minimum. Odkręcam manetkę na postoju = niebieski dym = pali olej. Następnego dnia moto zawiezione do mechanika. Rozbieramy silnik. W całym silniku była jedna, powtarzam JEDNA uszczelka! Głowica w stanie idealnym, uszczelniacze zaworowe nowe. Dół silnika w dobrym stanie. No i przechodzimy do sedna sprawy. Gdy ujrzałem cylindry, zamarłem. Na cylindrach rysy, dość spore. Palcem wyczuwalne. Wszędzie czarno od oleju. Luz między cylindrem a tłokami/pierścieniami wyczuwalny a nawet widoczny. Próbując przesunąć tłok/pierścienie w cylindrze nie ma większego problemu. Co z tym fantem zrobić? Próbowano mnie namówić, aby wymienić pierścienie (aby nie kopcił) i puścić dalej ale nie zamierzam podkładać komuś miny, nie potrafię.
Pytanie brzmi, szukać nowego pieca czy może szlif + pierścienie + tłoki? A może kupno używanych cylindrów + tłoków + pierścieni z rozbitka?
Szukając cylindrów tłoków i pierścieni wpadłem na aukcję, gdzie mogę je kupić. Niestety jest pewien mankament. Jedno z mocowań silnika jest urwane. Jestem kompletnym laikiem ale wiem, że to mocowanie jest lane razem z cylindrami. Proponowano mi aby dospawać mocowanie ale nie sądzę aby to było bezpieczne i się nie zgodziłem. Podobno silnik ten nie brał oleju i działał bez problemu do samego wypadku. Zdjęcia cylindrów pierścieni i tłoków będę miał w poniedziałek.
http://allegro.pl/honda-cbr-954-rr-sc50 ... 69579.html
Panowie proszę o radę. Co zrobić z tym fantem? Pomóżcie ożywić serducho.
Pozdrawiam