Dzisiaj jest 08 czerwca 2025, 01:17

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Pytanie rejestracja cbr 900.

pytanie

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl:

Pytanie rejestracja cbr 900.

Post » 11 lutego 2015, 17:47

Witam wszystkich 2 lata temu kupiłem motor cbr 900 przerobiona na street. Kupiłem ją ze wszystkimi dokumentami prócz ubezpieczenia i przeglądu, i tak do tej pory stał kiedy go teraz odnowiłem. Mam pytanie bo straszyli mnie jakimiś składkami za urząd celny czy coś tam że zwlekałem tyle czasu z opłaceniem. Gdzie się teraz udać wiem że zrobić przegląd, a potem... Druga sprawa niewiem czy przyejdzie przegląd z lampami kuchennymi (soczewkowe) Liczę na waszą pomoc z góry dzięki.

Awatar użytkownika

Motocykl: Honda CBR 929 RR
Rok produkcji: 2000
Samochód: Seat Leon 2008, 1.8 TSI

Re: Pytanie rejestracja cbr 900.

Post » 11 lutego 2015, 19:14

Urząd celny - pewnie chodzi Ci o tak zwane wzbogacenie czyli 2% wartości pojazdu jako podatek. Czyste teoretycznie należy go opłacić do dwóch tygodni od kupna pojazdu/motocykla. Ale nie wszyscy to płacą i dalej sprzedają pojazdy bez żadnych konsekwencji. Ale znam też przypadek gdzie naliczyli odsetki za nie zapłacenie wzbogacenia. Poza tym jak to nie miał ubezpieczenia? Przecież ciągłość ubezpieczeniowa powinna być zachowana.

A co do przeglądu - w tym kraju wszystko da się załatwić.
'Nie odkładaj marzeń - odkładaj na marzenia'

Pochwały: 20
Motocykl: CBR1100XX
Rok produkcji: 2001

Post » 11 lutego 2015, 19:30

A moto przypadkiem nie zostało sporowadzone ??

Awatar użytkownika

Pochwały: 10
Motocykl: 1000rr sc57a
Rok produkcji: 4

Post » 11 lutego 2015, 21:16

Przegląd to zanim wjedziesz na halę zapytaj mechanika czy przejdzie z tymi lampami
potem idź z umowa kupna wykupić oc najwyżej ci policzą wstecz do daty podpisania umowy , za brak OC mogą wdoić ustawowe 4000 tys zł ale to jak koło fortuny wiec jest szansa heh
do urzędu po tablice i tyle
no chyba że jest sprowadzony to nie wiem

Motocykl:

Post » 13 lutego 2015, 10:36

Motor nie jest sprowadzony mam dowód motoru jest zarejestrowany. Przy kupnie już nie dostałem ubezpieczenia, zastanawiam się czy nie taniej kupić całej ramy za 500zł zarejestrowana z przeglądem i opłaconym oc tylko co z ta rama. Potem wstawie zdjęcie motorka z tą lampą.

Awatar użytkownika

Post » 13 lutego 2015, 10:53

Ale i tak już gdzieś figurujesz bo przecież umowę kupna sprzedaży popisałeś tamten koleś co ci ten moto sprzedał pewnie to zgłaszał w urzędzie .
ile ci mogą naliczyć za dwa lata 150zł ?
O ile wogóle to ci policzyą bo jeśli kupiłeś bez ważnej polisy to te dwa lata będą nie opłacone
I nie będą chcieć za to nic
jeśli ci żadne towarzystwo ubezpieczeniowe nie przysłał nic to znaczy że stara polisa wygasła

Pochwały: 20
Motocykl: CBR1100XX
Rok produkcji: 2001

Post » 13 lutego 2015, 21:44

Trzy lata temu kupiłem auto z oc ale zapomniałem go na siebie przepisać . Wyjechałem i po roku jak wróciłem zauważyłem że nie mam OC .
Sprawdzięłm przez znajomą i nigdize auto nie figoruwało że ma oc czyli innymi słowy auto nie miało OC przez rok .
Normalnie wykupiłem nową umowę oc w dniu kiedy sprawdziłem że nie ma i do dzisaj nic nie przyszło .
Co najwyżej przyjdzie ci że masz zapłacić za dwa poprzednie lata . Co do umowy kupna sprzedaży PW

Motocykl: fireblade
Rok produkcji: 0

Post » 17 lutego 2015, 00:50

czytam te wasze posty i az mi sie włos na głowie jeży jakie pierdoły tu wypisujecie.

Urzad celny i 2% - podatku pcc ??? wtf :ooo: JC na motocykle nie ma akcyzy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To sie opłaca w urzedzie skarbowym , ale nie w twojej sytuacji, bo ty powinneś 2 lata temu zaplacić tzw vat-24 - 160zł , i to wtedy kiedy moto wjeżdzając z szwajcari do niemiec zostało opodatkowane w niemczech vatem-19% (ich stawka podstawowa)
Obecnie jednak vatu 24 juz nie ma , wiec nie placisz tych 160zł , ale wsytuacji kiedy masz dowód zaplaty vatu w niemczech
jezeli nikt vatu nie zaplacil ty musisz go w polsce zapłacic - tj płacisz 23% od ceny na umowie.
I to jest jedno.

2 sprawa to ubezpieczenie- oc powinno byc zawarte z chwilą kupna i tu z lekka strzeliłes sobie w kolano ale nie do konca.
UFG może cie scignąć tylko za obecny rok, za wstecz nie mają prawa. kara dla motocykli w 15r jest cos około 500zl , a nie 4000 jak tu co niktórzy wypisują dyrdymały - jak jest jakiś neiwierny tomasz -> można sprawdzić www. ufg.com.pl itd...
Ale jest tez opcja nie zapłacić kary z ufg- tyle tylko że nie mógłbys rejestrowac moto cały bieżący rok.
wtedy po uregulowaniu US idziesz w 2016 do wk i rejestrujesz bez widma kary z ufg.
Morzna ? -> Można :D :D :D

Awatar użytkownika

Post » 17 lutego 2015, 11:03

Jogi
ad 1 motocykl kupiony w Polsce z polskim dowodem pierwszy post , powinien do skarbówki podatek od wzbogacenia 2%
ad 2 baba w ubezpieczalni mi powiedziała że 4tys zł

Motocykl: fireblade

Post » 18 lutego 2015, 00:00

Ad-1 Aha to odwołuje to co napisałem powyżej - niewiem czemu ubzduralo mi sie sprowadzony..... i to jeszcze ze szwajcarii???
W takim razie po 2 latach grozic może mandat za nie opłacone pcc, ale jeżeli jest to 1 raz po terminie mozna napisać czynny żal i idzie to do odsąpienia od karania- warto poczytać KKS - i wtedy nie ma opcji aby ktokolwiek w takiej sytuacji (dziewiczy czyn) wystawił mandat.
Ad-2 Baba w ubezpieczalnie nie ma pojecia o ustawie o ubezpieczeniach - czyt, nawet jej nie zna dobrze.
Polecam poczytać komentarz do ustawy autostwa pani Maślniak. Kary za motocykle sa resztą mniej surowe - co jeszcze bardziej odniża jej inteligencję bo powinna to wiedzieć jak amen w pacierzu, ciemna masa...

Motocykl: cbr900

Post » 18 lutego 2015, 10:44

latem sprzedawalem moto, w ktorym od roku nie bylo OC. kupujacy w dniu rejestracji udal sie do ubezpieczalni i wykupil OC bez problemu (data zawarcia umowy musiala byc taka sama jak data kupna OC). kupujacy nie musial sie o nic martwic, zero problemow uzytkuje moto do dzis. jesli chodzi o mnie to Fundusz Gwarancyjny moze/ale nie musi sie doczepic, pod warunkiem ze w momencie, gdy kupujacy rejestrowal nikt nie zweryfikuje czy OC wygaslo dawnemu wlascicielowi. I za motocykl napewno jest 500zł w takiej sytuacji, ale podobno rzadko sie zdarza zeby ktos musial placic FG (niby jak wygrana w totka...)

Motocykl:

Post » 24 lutego 2015, 20:51

Ok wszystko jasne, zrobie motorek i opisze co wyniknie wielkie dzięki. Jeszcze mam do was pytanie co myślicie o tej przedniej lampie z przeglądem. Tutaj foto Obrazek

Wróć do Ogólne Dyskusje