Już pomierzyłem tak jak zalecił Cris83CBR900 a mianowicie rozpiąłem wtyczkę od alternatora i pomierzyłem na AC i wyszły mi trzy bardzo zbliżone wyniki 29,2 do 29,8 więc prawdopodobnie alternator mam dobrze nawinięty. Posprawdzałem kable z masy no i nigdzie nie widać jakiś zabrudzeń czy zaśniedziałego koloru. Więc zostaje sprawdzić mi regulator napięcia. W poniedziałek będę miał taką możliwość więc jak już się czegoś dowiem to napiszę.
[ Dodano: Wto Lut 03, 2009 5:43 pm ]ok to będzie ostatni post w tym temacie...
A więc tak jak wcześniej pisałem miałem problem z ładowaniem akumulatora tzn jak zmierzyłem to ładowanie strasznie skakało od 0 do 17 i tak non stop. Po diagnozie wyszło na to iż miałem przepalone uzwojenie alternatora. Dałem nawinąć nowe uzwojenie koszt 150 zł i wszystko zmontowałem. Co się okazało przy ponownym pomiarze ładowanie było na poziomie 16,5 do 17. Więc stanowczo za dużo. Posprawdzałem kable, masę lecz nic nie pomogło. W ostateczności tzn dziś zakupiłem używany regulator napięcia za kwotę 110 podpiąłem i co..... WSZYSTKO JEST OK ładowanie na poziomie 13,5 do 14,6 więc wszystko gra.
czyli podsumowując:
1 - problem - alternator (przepalone uzwojenie)
2 - problem - regulator napięcia