Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 01:03

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Arai problem - pytanie do użytkowników.

Akcesoria, ubrania, kaski i inne rzeczy związane z motocyklami - ogłoszenia dziale GIEŁDA!

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 15
Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Rok produkcji: 2007

Arai problem - pytanie do użytkowników.

Post » 22 maja 2009, 18:22

Witam. Lata ktoś z was w kaskach Arai?? Z tego co pamiętam ktoś miał RX7 kiedyś od dłuższego czasu i jakieś opinie wstawiał. Sprawa jest taka , że kupiłem sobie w końcu wymarzonego (no prawie bo wymarzony to RX7) Arai'a Vipera GT i jest pewna wkurzająca dolegliwość...W tym kasku od początku sezonu zrobiłem może z 2500km. Dopasowany rozmiarem jest super. Po przymiarkach i po pierwszych krótkich jazdach tak do godziny czasu było wszystko super. Ostatnio pare razy wyskoczyłem gdzieś dalej i zauważyłem, że po godzinie zaczyna mnie uciskać symetrycznie po obu stronach górnej części głowy. Mniej więcej tam gdzie wyściółka jest cieńsza ze względu na otwory wentylacyjne. Jest to strasznie wkurzające po półtorej godziny muszę robić przerwę bo głowa boli. Stąd moje pytanie do tych , ktorzy mieli / mają Araie czy mieli takie problemy? Czy to kwestia "rozbicia" , "dopasowania" pod wpływem czasu wyściółki?? Czy też można zastosować jakieś elementy , które to zlikwidują (doposażyć w jakieś grubsze wyściółki górnej części czy coś takiego). Choć wygląda na to , że to ustrojstwo niejest wymienialne , albo ja niewiem jak się wymontowuje. Poza tym uciskiem po dłuższym czasie niema żadnej innej dla mnie wady i rozmiar dobrany jest prawidłowo. Wcześniej miałem też nówkę ale stary model NR3 w rozmiarze "L" i od początku był za luzny - jak ubrałem ten to idealnie siedział. Jak ktoś coś może pomóc to będe wdzięczny bo wkurza mnie ta dolegliwość powoli (a uważałem zawsze , że te kaski są No1 i niehce zdania zmieniać;-)

Awatar użytkownika

Motocykl: SC28/SC33/SC50/SC57/SC59
Rok produkcji: 2008

Post » 22 maja 2009, 22:10

ja mam ten kask ale takich dolegliwosci to nie mam jedynie jak otworze wloty powietrza na gorze kasku to wtedy pojawia sie lekki bol i to chyba zalezy od pogody im bardziej zimno tym wiekszy bol ;) sproboj zamknac wloty wentylacyjne i zobacz bo moze to nie jest bol od ucisku

Awatar użytkownika

Pochwały: 15
Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Rok produkcji: 2007

Post » 22 maja 2009, 22:35

Sprawdze jutro - dzięki za zainteresowanie. Dawać więcej uwag jak ktoś używa tego kasku.

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: CBR 929 RR
Rok produkcji: 2001

Post » 23 maja 2009, 11:38

Tego kasku akurat nie ale problem ma ten sam tyle,że już po godzinie hihi: Zakupiłem dla dziewczyny nówkę kask szczękowy o rozmiar mniejszy niż ja noszę.Dla niej pasuje jak ulał i dla mnie też aż do upływu tych wspomnianych 60 min.Lubię w nim latać bo jest niesamowicie wygodny i praktyczny więc zdecydowanie po mieście tylko w nim :brawo: Niestety jak lecę w trasę to po godz muszę go zdjąć bo ból narasta i jest nie do zniesienia-pojawia się w okolicach skroni.Więc u mnie stanowczo rozmiar jest źródłem przykrości :/
CBR 929 RR Xenon,Carbon, Akropovic, Stalowe oploty, K&N, D.I.D.,Crash Pady,Michelin Pilot Sport,

Wróć do Akcesoria, gadżety, odzież, narzędzia (bez ogłoszeń)