» 09 września 2011, 15:49
Witam, otóż zakłądam nowy temat gdyż po przeszukaniu forum nie znalazłem nic co pomogłoby rozwiązać mój problem. Otóż w mojej CBR ostatnio pojawiły sie dziwne stuki, na wolnych obrotach motocykl pracuje cicho, troche nierówno, halasuje tylko kosz sprzegla, który po wciśnięciu klamki cichnie. Dźwięk przypomina jakby stukanie zaworu ( co też podejrzewam) slychać go tylko pod obciażeniem silnika, dzwięk pojawia się w zakresie od 4-8tys obr, po dodaniu gazu dodam, że silnik nie zdąży zareagować na dodanie gazu a dzwiek juz się nasila (wyżej tez pewnie hałasuje ale nie slychać podczas kręcenia, przelot Gianelli), próbe z wciśniętym heblem robiłem, kontrolka nie zapala się. Wydaje mi sie, że dzwięk dochodzi z prawej strony silnika, dokładniej to z góry ( głowica? ) , ogólnie sprawdzałem napinacz jest wporządku, gaźniki nie sa dobrze wyregulowane ale myslę ze to nie zmienia dużo. Motocykl normalnie przyspiesza, malo pali, wszystko w normie tylko ten nieprzyjemny dzwięk, przypominający wiertarkę udarową, lecz z dużo mniejszą częstotliwością stuków. Z góry dzieki za pomoc.
Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko nieopłacalne .