Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 21:00

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

pomoc przy skladaniu sprzegla

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl:

pomoc przy skladaniu sprzegla

Post » 05 marca 2012, 13:55

pomocy panowie, nie moge zalozyc pokrywy sprzegla, a jak juz mi sie uda ja zalozyc, po przykreceniu, linka nie chce w ogole pracowac tylko sie zacina, sprzeglo zlozylem zgodnie z serwisowka, patrzylem na zebatki kosza, bo moze nie doszedl do konca, ale idealnie zgrywa sie z zebami walu, wszystko ladnie po przykrecane, mial ktos cos podobnego? albo ma jakis pomysl, moze jednak cos zle zlozylem ale za bardzo nie wiem co...

Awatar użytkownika

Pochwały: 10
Motocykl: Vtr 1000f
Rok produkcji: 0

Post » 05 marca 2012, 15:06

No na pewno masz coś źle złożone jak nie pracuje jak powinno pytanie co , sprawdź czy docisk sprzęgła dobrze ci siad i tarcze nie mają luzu czesto jest tak że docisk pasuje tylko w jednej pozycji i trzeba obracać aż dobrze siednie , jak nie to to coś nie tak z wysprzeglikiem ,ale naprawdę trudno powiedzieć co nie widząc tego porób jakieś zdj to będzie się można wypowiedzieć

Motocykl:

Post » 05 marca 2012, 16:36

dobra zrobie jakies fotki i zamieszcze, docisku nie mozna zle zalozyc bo przeciez nachodzi na 5 srub wystajacych z malego kosza, tarcze luzu tez nie maja sa ladnie ulozone wszystkie elementy z serwisowki po zakladane w dobrej kolejnosci...
Obrazek
Obrazek
odkrece docisk to zrobie wiecej fotek ..

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: Hania CBR 900RR SC33
Rok produkcji: 1998

Post » 05 marca 2012, 19:01

kolego to norma z ta linka, mialem tak samo, trzeba w deklu ustawic tam taki wpust, nalozyc dekiel dociskac i probowac klamka od sprzegla delikatnie dusic i w pewnym momencie ci wskoczy. :)

Motocykl:

Post » 05 marca 2012, 20:51

dzisiaj troche pokombinowalem i wychodzi na to ze docisk mi przeszkadza, moze brakuje mi jeszcze jednej podkladki na koncu, wsadzalem ten dzyndzel bez docisku i wszystko ladnie smiga, co do poruszania klamka to bedzie problem bo mam odlaczona :) a i propo klamki, jak juz zaloze dekielek i wszystko ladnie bedzie gralo to linka mi nie odbija, domyslam sie ze tak ma nie byc ale co z tym zrobic ?

Awatar użytkownika

Motocykl: CBR 1000RR SC59 white :)
Rok produkcji: 2014

Post » 05 marca 2012, 20:57

przy okazji dodam tutaj ze jedna tarcza (!!) jest mniejsza od reszty !! i ona idzie jako pierwsza (pod nią podkładki metalowe) innaczej jak zrobisz bedzie problem z linką bedzie tak jakby za długa i ciezko wyregulowac sprzegło. a z czasem ta tarcza duza na miejsce tej mniejszej sie weytrze i sprzeglo bedzie slizgac :)

Awatar użytkownika

Pochwały: 2
Motocykl: Hania CBR 900RR SC33

Post » 05 marca 2012, 22:02

no klamka musi wracac, jak masz dekiel to w miejsce gdzie wpinasz linke jest sprezynka ktora odbija linke, a moze ci nie odbijac bo jak skladales to w to wciecie w trzpieniu co jest w deklu nie wszedl ci ten grzybek od kosza sprzeglowego i dlatego nie odbija

Awatar użytkownika

Pochwały: 10
Motocykl: Vtr 1000f

Post » 05 marca 2012, 22:19

ostatnia tarcz powinna być przestawiona do tego mniejszego rowka :P ale to akurat nie stanowi problemu a co do docisku to da sie go założyć źle masz tak jak mówisz 5 śrub i 5 możliwości nałożenia go niewiem jak w tej hondzie ale już w kilku motocyklach spotkałem się że pasuje tylko w jednym z 5 położeń a jak nie oto chodzi to raczej coś z wysprzęglikiem ,ale ciężko tak coś na odległość zdiagnozować

Motocykl:

Post » 05 marca 2012, 23:08

sasza_19 pisze:przy okazji dodam tutaj ze jedna tarcza (!!) jest mniejsza od reszty !! i ona idzie jako pierwsza (pod nią podkładki metalowe) innaczej jak zrobisz bedzie problem z linką bedzie tak jakby za długa i ciezko wyregulowac sprzegło. a z czasem ta tarcza duza na miejsce tej mniejszej sie weytrze i sprzeglo bedzie slizgac :)

jasna sprawa pierwsza mniejsza, 9 podkladek i 9 wiekszych tarcz ;)

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 10:16 pm ]
kocan pisze:no klamka musi wracac, jak masz dekiel to w miejsce gdzie wpinasz linke jest sprezynka ktora odbija linke, a moze ci nie odbijac bo jak skladales to w to wciecie w trzpieniu co jest w deklu nie wszedl ci ten grzybek od kosza sprzeglowego i dlatego nie odbija

znow walczylem z tym i naprawde nie wiem co jest:/ jak zakladam dekiel i ladnie staram sie zeby to wszystko pasowalo, to pozniej po przykreceniu(jak nie jest przykrecony to jako taka dziala) ten trzpien na zewnatrz ani drgnie i predzej linka sie wygina niz mowa a jakims naciaganiu ...
najciekawsze jest to ze jak robilem probe bez docisku to ladnie sie pokrywa zamknela i linka trzpien plynnie chodzil, a przekrecajac go tak jak bym wysprzeglal i jednoczesnie demontujac dekiel, wyciagnelem razem z grzybkiem.. terotycznie SI, po zalozeniu docisku lipa ..:/

[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 1:22 pm ]
udalo sie jakos, najpierw wyciagnelem tego grzybka, delikatnie zalozylem dekiel co by sie nie cofna, i dopiero jak juz prawie doszedl dekiel przekrecilem trzpen od linki ( swoja droga kto to wymyslil :P ) teraz trzeba tylko zamowic sprezyne od wysprzeglika bo linka sie nie cofa i powinno hulac ;)
dzieki za pomoc ! :)

[ Dodano: Sob Mar 10, 2012 4:36 pm ]
kocan pisze:no klamka musi wracac, jak masz dekiel to w miejsce gdzie wpinasz linke jest sprezynka ktora odbija linke, a moze ci nie odbijac bo jak skladales to w to wciecie w trzpieniu co jest w deklu nie wszedl ci ten grzybek od kosza sprzeglowego i dlatego nie odbija

koledzy pomozcie, zlozylem w koncu wszystko tak jak nalezy, ale nadal ta cholerna linka sie nie cofa, sprezynka nowa, grzybek w trzpieniu, co moze byc powodem takiego zachowania ? przypadkiem nie jest to cisnienowe sprzeglo i dopiero po odpaleniu sie naprezy...
w sumie nie ma tam nic innego odpowiedzialnego za naciag linki ?

Pochwały: 19
Motocykl: CBR 1137 FIREBLADE

Post » 12 marca 2012, 02:36

masz za luźną linkę :) powinna miec minimalny luz, dobrze napieta linke sam docisk by cofal :)

Motocykl:

Post » 12 marca 2012, 12:37

pekal1 pisze:masz za luźną linkę :) powinna miec minimalny luz, dobrze napieta linke sam docisk by cofal :)

juz ja napielem, ale jak odpalilem moto, to nie wysprzegla. Ide zaraz znow to rozmontowywac i walczyc ;)

Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Motocykl: SC44

Post » 12 marca 2012, 15:53

Zmierz grubość tarcz sprzęgłowych. Jak jest możliwość to porównaj je z fabrycznymi wymiarami oryginalnej tarczy.

Następna

Wróć do Usterki/awarie (CBR900RR SC33)