» 14 września 2009, 09:58
Moje zdanie: wyjąć listwę z wtryskami, zakręcić silnikiem i wzrokowo będzie widać czy któryś się nie zawiesił i czy mniej-więcej dają ładną równą mgiełkę. To oczywiście proste sprawdzanie, które wyłapie tylko duuuużą usterkę, ale z tego co piszesz o przepale Twoja takowa jest. Jeśli natomiast paliwa nie idzie aż tak dużo, to standardowo trzeba sprawdzić wszystkie czujniki mające wpływ na skład mieszanki, czyli zacząć od czujnika temperatury, mapsensora i ew. TPS, ale ten ostatni to raczej z Twoją usterką nie ma związku.
Co do regulatora ciśnienia paliwa, to jeśli by się zaciął "na amen" to ciśnienie na wtryskiwaczach byłoby równe maksymalnemu ciśnieniu pompy paliwa (nie wiem ile wynosi w CBR, ale przypuszczam że ze 6 barów), zamiast jakiś 3 barów, więc przy stałych czasach otwarcia wtrysków dostawałby 2 razy za dużo paliwa. Taki silnik rzeczywiście nie ma prawa pracować normalnie - może nawet w ogóle nie chcieć pracować.
Ja bym obstawiał że któryś z wtryskiwaczy się zawiesił - to by tłumaczyło, że to moto w ogóle jeszcze odpala... Napisz jeszcze czy chodzi na 4 cylindry ? (to słychać...)