Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 21:33

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Rzeczoznawca motocyklowy

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: CBR 900 RR sc 33 była, jest GSX 1200
Rok produkcji: 0

Rzeczoznawca motocyklowy

Post » 11 czerwca 2013, 11:54

Witam.
Czy macie może jakiegoś znajomego, taniego rzeczoznawcę do wyceny motocykla i ubrań po wypadku? Najlepiej z okolic Piaseczna lub Warszawy.
Moja sprawa jest na tyle skomplikowana, że na ustalenie winy poczekam sobie około roku.
Nie chciałbym wydawać majątku na wycenę motocykla, bo może się okazać, że wcale nie jestem winny...Polska.
Kolejnym utrudnieniem jest fakt, że sprawcą wypadku był rowerzysta (zajechał mi drogę skręcając w lewo, gdy ja go wyprzedzałem). Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie (odszkodowanie nie z OC)?

Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Motocykl: HONDA CBR 1000RR
Rok produkcji: 2004

Re: Rzeczoznawca motocyklowy

Post » 11 czerwca 2013, 17:37

ledzep pisze:Witam.
Czy macie może jakiegoś znajomego, taniego rzeczoznawcę do wyceny motocykla i ubrań po wypadku? Najlepiej z okolic Piaseczna lub Warszawy.
Moja sprawa jest na tyle skomplikowana, że na ustalenie winy poczekam sobie około roku.
Nie chciałbym wydawać majątku na wycenę motocykla, bo może się okazać, że wcale nie jestem winny...Polska.
Kolejnym utrudnieniem jest fakt, że sprawcą wypadku był rowerzysta (zajechał mi drogę skręcając w lewo, gdy ja go wyprzedzałem). Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie (odszkodowanie nie z OC)?

Odnośnie kolego rzeczoznawcy to nie pomogę, ale najpierw musisz poczekać i wiem, że to trwa dosyć długo aż się biegli wypowiedzą a tyczy się to Twojego przypadku czyli zdarzenia drogowego.

Nie wiem gdzie doszło do zdarzenia czy na drodze publicznej czy w strefie zamieszkania??? bo to są różnice w ocenie winy.
A jeśli doszło do zdarzenia na skrzyżowaniu np ??? to ja nie wiem nie byłem na miejscu więc trudno ocenić tu i teraz, ale jeśli Ty go wyprzedzałeś na skrzyżowaniu to dochodzi wtedy formalnie do popełnienia dwóch wykroczeń :

1. Wyprzedzanie nie jest dozwolone na skrzyżowaniu i w jego obrębie.
2. Natomiast rowerzysta popełnia wykroczenie, że nie upewnił się iż jest wyprzedzany przez pojazd.
Reasumując : winnym takiego zdarzenia na skrzyżowaniu jest rowerzysta....ale Ty popełniasz wykroczenie wyprzedzając go na skrzyżowaniu czyli też dostajesz np mandat lub i tak sprawa trafia do Sądu gdy są obrażenia osób w tym przypadku rowerzysty lub Ciebie...

Natomiast jeśli do wyprzedzania dochodzi w innym miejscu na drodze prostej wtedy jasno i definitywnie sprawca jest rowerzysta...

Hmmm i tu niestety jest mały zonk :/ gdyż nawet jeśli Sąd orzeknie winę rowerzysty to odszkodowanie uzyskasz tylko na drodze cywilno prawnej w Sądzie jeśli takowy gość będzie w ogóle wypłacalny...

Więc na razie rzeczoznawca musi poczekać, bo na to czas znajdziesz to potem nie problem a najważniejsza w tym momencie jest ocena Sądu i Prokuratury (jeśli był to wypadek drogowy w myśl paragrafu 177KK) ;)

Pochwały: 8
Motocykl: CBX 1000

Post » 11 czerwca 2013, 23:22

wszystko się zgadza, tylko dlaczego ma czekać z rozbitym motocyklem
z tego co ja wiem, musisz zdobyć opinie niezależnego biegłego, albo spytaj w swojej ubezpieczalni, bo wydaje mi się ze tez powinni zrobić oględziny
i dalej działać jak masz napisane post wcześniej

Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Motocykl: CBR 900 RR sc 33 była, jest GSX 1200

Post » 12 czerwca 2013, 11:31

slamann pisze:Odnośnie kolego rzeczoznawcy to nie pomogę, ale najpierw musisz poczekać i wiem, że to trwa dosyć długo aż się biegli wypowiedzą a tyczy się to Twojego przypadku czyli zdarzenia drogowego.

Nie chcę czekać rok na opinię biegłych.

slamann pisze:Nie wiem gdzie doszło do zdarzenia czy na drodze publicznej czy w strefie zamieszkania??? bo to są różnice w ocenie winy.

A jeśli doszło do zdarzenia na skrzyżowaniu np ??? to ja nie wiem nie byłem na miejscu więc trudno ocenić tu i teraz, ale jeśli Ty go wyprzedzałeś na skrzyżowaniu to dochodzi wtedy formalnie do popełnienia dwóch wykroczeń :

1. Wyprzedzanie nie jest dozwolone na skrzyżowaniu i w jego obrębie.

2. Natomiast rowerzysta popełnia wykroczenie, że nie upewnił się iż jest wyprzedzany przez pojazd.

Reasumując : winnym takiego zdarzenia na skrzyżowaniu jest rowerzysta....ale Ty popełniasz wykroczenie wyprzedzając go na skrzyżowaniu czyli też dostajesz np mandat lub i tak sprawa trafia do Sądu gdy są obrażenia osób w tym przypadku rowerzysty lub Ciebie...

Natomiast jeśli do wyprzedzania dochodzi w innym miejscu na drodze prostej wtedy jasno i definitywnie sprawca jest rowerzysta...

Gdybym wyprzedzał na skrzyżowaniu, nie zakładałbym tego tematu ;) .
Do zdarzenia doszło na trasie (ograniczenie do 90 km/h), przed wysepką, poprzedzającą pas do skrętu w lewo. Szkoda na zdrowiu powyżej 7 dni u mnie i u rowerzysty.

[ Dodano: Sro Cze 12, 2013 11:36 am ]
slamann pisze:Hmmm i tu niestety jest mały zonk gdyż nawet jeśli Sąd orzeknie winę rowerzysty to odszkodowanie uzyskasz tylko na drodze cywilno prawnej w Sądzie jeśli takowy gość będzie w ogóle wypłacalny...

Wiem o tym, ale to moja jedyna szansa na odzyskanie straconego mienia.

Dzięki za odpowiedzi. Temat dalej otwarty.

Wróć do Ogólne Dyskusje