Siemka. Może mi ktoś podpowiedzieć odnośnie doboru oleju? Nastawiony byłem na kupno do mojego Bladego oleju MOTUL 5100 10w40 ale pan w sklepie podpowiedział mi, że lepszy byłby Repsol o podobnych własciwościach, że jest to pewniejszy olej i w ogóle. I teraz mam dylemat mały ile w tym wszystkim prawdy? Czy faktycznie ten pierwszy się troszkę popsuł skoro polecają tego drugiego? I czy repsol, który można powiedzieć od lat związany w jakiś sposób z Hondą faktycznie będzie lepszy? Może ktoś coś wie i podpowie? Pozdro!
myślę że jak ktoś mocno pałuje, to powinien lać lepszej klasy olej niż Motul 5100. 7100 albo 300V. Ja osobiście od 4 lat latam na Agipie/Eni i polecam te oleje
Dzięki za info aczkolwiek dalsze informacje nadal będę analizował. Z tym Motulem to jest podobno tak że wszystko było ok dopóki nie zaczął być rozlewany w pl wtedy bywało że ten sam olej miał dwie różne barwy. Repsol przychodzi podobno oryginalnie rozlewany z fabryki z Hiszpanii i m.in dlatego go polecają bo pewny. Poczekam na dalsze opinie. Dzieki wszystkim raz jeszcze:) LwG:)
Powiem ci tak , kazdy będzie chwalił taki olej co leje i tyle ja lałem motula 5100 na wiosne wlałem belraya..z własnego doświadczenia powiem ci tak nie zmieniaj oleju ..wlej taki na jakim był latany motocykl i juz..bo czy więcej się bedziesz zastanawiał tym wiecej pytań ,tak ,nie,itd...motul jest bardzo popularnym olejem motocyklowym i b. duzo go podrabiaja ,wiec kupuj u sprawdzonych sprzedawców,lub na 4-um
Dokladajac cos od siebie ktos napisal ze niewazne jaki olej byle smarowalo ja sie nie zgodze rozne oleje maja rozna lepkosc w wysokich temperaturach (czy jakos tak)co po oleju ktory w wysokiej *C bd mial wlasciwosci wody i wogole nie bd chronil przed zatarciem
Chyba nie za bardzo z ta lepkoscia..... Oleje o tych samych oznaczeniach SAE, niezaleznie od producenta np: wszystkie 10w40, w takiej samej temperaturze (bez wzgledu, niska czy wysoka) beda miały bardzo zblizone parametry lepkosci - jest to dokładnie okreslone w normach ktore musza spelniac - ponizej tabelka z zakresami. Informacje o tym jakie wartosci lepkosci ma dany olej mozna znalesc w jego karcie charakterystyki w punkcie 9- ponizej zalaczam przykladowy wyciag z KCH , akurat Castrol Power Racing 10w50.
Hehehe, ja już drugą Cebrę zajeżdżam na tym samym oleju i jest doskonale.
Gdy pierwszą zostawiałem w rozliczeniu u dealera to bez problemu przeszła kontrolę stanu technicznego.
Polecam tego syntetycznego Mobila, choć nie jest on bardzo popularny wśród motocyklistów