» 25 września 2014, 12:26
Dzień dobry wszystkim!
Przyłączam się do tematu!
Nie wiem od czego zacząć, mam cbr 929 z silnikiem z 954 i jakiś czas temu stwierdziłem ze moj blady nierówno pali na zimnym, jakoś się dławi..postanowiłem wymienić świece, skoro już to robiłem to postanowiłem odrazu sprawdzić jaki ma stopień sprężania, oakazało się ze na 3 cylindrach ma sprężanie 11,5 bar a na 1 ma 9,0 bar, myślałem ze może luz zaworowy jest zbyt mały, ale jak się okazało ku mojemu zdziwieniu, luz mieścił się w normie..w głowę zachodzę jak to jest możliwe ze na jednym jest tak wielkie zużycie a na pozostałych jest wszystko w porządku, pojęcia nie mam jak to się stało.
Postanowiłem ściągnąć głowice i okazuje się ze na tym cylindrze na którym stopień sprężania wynosił 9,0 bar gładź jest mocno zdewastowana, jeszcze bardziej niż na zdj u kolegi wyżej który boryka się z tym samym problemem a na pozostałych cylindrach prawie nie widać rys, są małe i nie wyczuwalne pod palcem..
Moje pytanie do Was brzmi moi drodzy, co mam teraz zrobić?
Kupić ten tłok 75.25mm i zrobić szlif na jednym cylindrze? bo na pozostałych stopień sprężania jest super a na powłoce Alusilu nie widać dużych rys.
Pozdrawiam!