350ts pisze:I jeszcze jedna rzecz - akumulator.
Została zakupiona yuasa we wrześniu 2014 i zalana elektrolitem ciut w większej ilości niż fabryka przykazała, o tyle abym widział w każdej celi ,,lusterko,, cieczy - mam taką obsesję![]()
Moto jest exploatowane raczej spokojnie, bez gumy czy też odcinki - tak raczej mówiąc - emerycko.
Nie mam żadnych dodatkowych odbiorników prądu ani mocnych żarówek/nie latam w nocy jak nie ma potrzeby a przejechałem może z 500 kilosów.
Ale do rzeczy...
Ściągnąłem zamykającą listwę do cel z elektrolitem i zauważyłem że niestety ubyło cieczy/znikło ,,lustro,, a wedlug zaleceń i instrukcji nie powinna znikać.
Dlatego NIE WIERZĘ W ŻADNĄ BEZOBSŁUGOWOŚĆ TEGO URZĄDZENIA i proponuję zajrzeć przed sezonem co u akusia słychać jeśli jest techniczne możliwe - sprawdzić poziom elektrolitu i uzupełnić go wodą destylowaną.
Parowanie i rozkład wody zawsze był i będzie, zwłaszcza jak napięcie ładowania jest fabrycznie ustawione na ponad 14V a akumulator musi mieć odpowietrznik. Poza tym bateria jest tak umiejscowiona że cały czas omywa ją strumień ciepłego jak nie gorącego powietrza z pieca.
Do mojego weszło około 20ccm wody abym wrócił do poziomu przed jego uruchomieniem - widział ,,lusterko,, cieczy.
PS- Padający akumulator i tego konsekwecje w tym ukladzie ładowania to chyba już wszyscy znają...
PSS - Kumpel w ten sposób ,,wysuszył,, dwa akumulatory, które n.b. mogły śmigać do dzisiaj bo uwierzył w ich ,,bezobsługowość,,
maciekx pisze:no aż brak mi słów na opisanie tego co widzę, naprawdę powiedz jeździsz z regulatorem z przodu tak jak na tej focie? przecież to jakaś komedia i najwieksze okropienstwo jakie mogles zrobić dla motocyklamasakra jakas jednym słowem, znalałbym setki innych miejsc dobrze wentylowanych jeśli już taaaak mocno chcesz go strasznie chłodzic,
bodzenty pisze:czyli bajapas jak podpiety kabel z minusa akumulatora do ramy czy kabel z minusa od rozrusznika do ramy bo cos sie zamotalem
Wróć do Ogólne (CBR900RR SC33)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości