Trochę juz temat zgłębiłem, ale jeszcze nie do końca.
Pod akcje wchodzą wszystkie motocykle o numerach VIN tak jak na stronce z akcjami serwisowymi. I nie są to tylko modele US, ale wszystkie modele na rynki całego świata (czytałem posty ludzi z RPA, Australii itp.).
Z tego co doczytałem i sie zorientowałem to wada dotyczy spawu rurki odpowietrzającej, a żeby było śmieszniej to zbiorniki paliwa do RR są produkowane w co najmniej dwóch zakładach z czego jeden zakład produkował dobre zbiorniki a drugie z wada. Dlatego nie wszystkie zbiorniki w tych numerach VIN sa wadliwe. Dlatego Honda w swoim Service Bulletin zaleca najpierw sprawdzenie zbiornika takim specjalnym narzędziem swojej produkcji dostarczanym do serwisów a później w zależności od wyniku wymiana albo zbiornik zostaje.
Akcja serwisowa rozpoczęła sie oficjalnie 5 grudnia 2007, wiec jeżeli ktoś ma moto ściągnięte po tej dacie to ma szanse ze moto zostało naprawione. Motocykle które miały wymienione zbiorniki lub maja sprawdzone zbiorniki i są dobre maja nabity punktakiem znak przed numerem VIN na ramie. Jeżeli moto trafiło do Polski po tej dacie tak jak mój to trzeba sprawdzić co sie dzieje ze zbiornikiem.
W piątek próbowałem sie cos dowiedzieć na ten temat o jednego z Warszawskich dealerów Hondy (nie podam który

) i kompletnie nic na ten temat gość nie wiedział, ja pytałem u gościa który przyjmuje zgłoszenia serwisowe. Pewnie trzeba byłoby sie do mechaników przejść i pogadać jak to wygląda.
Jak ktoś ma model US to może sie zalogować na:
www.ahm-ownerlink.com
chociaż ja dostałem informacje ” There are no current safety recalls for your **** Honda Cbr1000rr.” niby wszystko powinno być ok, ale napisałem też email do dilera Hondy w US i oni coś tam sprawdzili w swojej bazie i napisali ze podlega i mam sprawdzic zbiornik
Jak będę miał więcej informacji jak sprawdzić czy zbiornik jest do wymiany czy nie to napisze. Na pewno sprawę wyjaśnię, bo nie mam zamiaru czekać aż zacznie ciec.